Skip to main content

Babi pangang slowcooker

Babi pangang slowcooker

Indonesische specialiteit: Babi pangang in de slowcooker

Iedereen heeft het ooit wel eens gegeten: babi pangang. Super lekker geroosterd varkensvlees (meestal buikspek met zwoerd) volledig ondergedompeld in zoetzure gember-tomatensaus of andere varianten zoals chilisaus met ketjap en sambal. Combineer dit met nasi goreng of rijst en je avond kan niet meer stuk. De redactie van slowcookertest.nl vindt het knapperige vlees ooh zo lekker, ikzelf neem altijd babi pangang als ik chinees uithaal want ik vind dit het lekkerste gerecht vandaar dat dit recept zeker niet mag ontbreken op deze website. Babi pangang letterlijk vertaald betekend geroosterd varkensvlees in het Indonesisch. Het is een soort stoofpot, en ja je hoort het al een slowcooker is de beste manier om je gerechten te bereiden als het om stoofpotten gaat. Haal de oosterse keuken vanaf nu zelf in huis met dit recept.

TIP: Je kan dit recept ook maken met hamlappen maar deze zijn niet vet genoeg en drogen snel uit in de slowcooker. Voor de beste resultaten kies je een dikke lap buikspek met zwoerd.

De smaken zullen nog sterker worden en het vlees wordt zacht gestoofd. Overheerlijk! Dit recept duurt wel wat langer als gewoonlijk om te bereiden omdat we de marinade eerst een dagje goed in laten trekken in het buikspek. Let er wel op dat je best het buikspek eerst even braadt in een pan zodat ze rondom gebakken is. 3 minuten max volstaat. Dit doen we zodat het vlees beter van textuur is en het vlees ook niet te droog wordt tijdens de bereiding. Na de 6 uur kooktijd op LOW zetten we de binnenpot van de Crockpot 15 minuten in de oven op 220 graden en indien mogelijk op de grill stand zodat hij lekker krokant wordt. Let er wel op dat je het vlees niet aanbrandt, blijf dus goed in de buurt en check af en toe. Als je denkt dat het goed is haal je de krokante hamlappen (buikspek) er uit en serveer deze nu lekker met de pangang saus. Lees hieronder het volledige recept babi pangang maken in de slowcooker.

Ingrediënten voor de marinade buikspek: (4-5 personen)

  • Een grote lap buikspek van 1.5 kilo met zwoerd en liefst zonder been.
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 4 tl basterdsuiker
  • 2 el sojasaus
  • 2 el gemberstroop
  • Een beetje zout voor het buikspek

Ingrediënten voor de saus:

  • 2 blikjes tomatenpuree
  • Een kleine ui (gesnipperd)
  • 3 el ketchup
  • 4 el zoete chilisaus
  • 2 el basterdsuiker
  • 3 teentjes geperste knoflook
  • 200 ml water
  • 1 el zout
  • ½ el peper
  • 1 stukje gember geraspt (1-2 cm) of 2 el gemberpoeder
  • Halve citroen geperst
  • 3 el ketjap manis
  • 1,5 el sambal
  • Maizena om de saus te binden naar wens
  • 1 blokje groentebouillon
  • Je kan als je dit wilt Atjar tjampoer bij de saus doen voor extra zoutzure groenten.

Voorbereiding: marinade 1 nacht in de koelkast

  1. Voor de beste smaken marineer je het buikspek eerst en laat je deze een nacht intrekken in de koelkast. Als je dit liever niet doet kan het natuurlijk ook direct in de slowcooker stoven.
  2. Snijd een ruitpatroon in de bovenste laag van het buikspek, gebruik uiteraard een scherp koksmes (demi chef) of vleesmes) hiervoor.
  3. Prik met een vleesprikker als je dit hebt een paar gaatjes rondom het buikspek zodat de marinade goed kan intrekken.
  4. Mix alle ingrediënten van de marinade in een kommetje.
  5. Giet deze in een ovenschaal waar het buikspek in past. Je gebruik deze ovenschaal om de marinade een nacht in de koelkast in te laten trekken.
  6. Gebruik een marinade borsteltje om de buikspek goed in te smeren met je marinade.
  7. Leg het buikspek met de vleeskant naar onder in de ovenschaal.
  8. Dek de schaal of met aluminium folie en laat het 12 tot 24 uur intrekken. Hoe langer je het in laat trekken hoe sterker en beter de smaak is.

Bereiding: 8 uur op LOW

  1. Laat de buikspek eerst op kamertemperatuur komen, als je de koud in de slowcooker / Crockpot legt duurt het veel te lang vooraleer alles op temperatuur is gekomen.
  2. Snijd het buikspek nu in lapjes van 3-4 cm, gebruik de ruitpatroon om de makkelijk te snijden, en gebruik een scherp koksmes zoals in de voorbereiding.
  3. Pak een grote pan, en een stuk boter en bak de buikspek lapjes snel 3 minuten rondom, maar zeker niet te lang. We willen ervoor zorgen dat de sappen in de lapjes blijven dus schroeien we het dicht zodat het niet uitdroogt tijdens de bereiding in de slow cooker.
  4. Verwarm de slowcooker 5 minuten voor.
  5. Leg de gemarineerde buikspek lappen met zwoerd met de vlees kant naar onder in de slowcooker.
  6. Gooi alle marinade in de ovenschaal later bovenop het buikspek in de slowcooker
  7. Snij de in stukjes.
  8. Doe nu alle ingrediënten van de saus in de slow cooker.
  9. Kook nu 8 uur op stand LOW.
  10. Als je een Crockpot hebt waar de binnenpot in de oven gaat zet je het na de bereiding 15 min op 200 °C in de oven, en liefst op de grill stand voor extra krokante resultaten.
SERVEERTIP: Serveer met nazigoreng of babi pangang.

Extra tips:

1. Als je dit recept liever pikant hebt kan je sambal of ketjap naar smaak toevoegen. Als je het liever iets minder pikant hebt en graag wat zoeter verminderd je de ketjap en sambal en je kan ook een eetlepel extra bruine basterdsuiker toevoegen als je dit liever hebt.
2. Let er op dat de binnenpot van de Crockpot behoorlijk heet kan worden. Als je deze in de oven stop na de LOW kooktijd gebruik dan altijd ovenwanten.
3. Voor meer informatie over slowcookers ga nu naar de pagina welke is de beste slowcooker.

Onze suggestie Slowcooker kookboek
 
Prijs
Bestron ASC350
Russell Hobbs 25630-56
Multifunctioneel Crock Pot CR024
Crock Pot CR027X
Crock Pot CR052


Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *