Skip to main content

Bouillon maken in de Slowcooker

Bouillon maken in de Slowcooker

Welke bouillon kan je maken in de slowcooker?

Er zijn verschillende manier om bouillon te maken de meest gekende methode is om gewoon bouillon blokjes met kokend water te mengen en daarna de bouillon bij je soep of gerecht te gieten.

Laat me je zeggen dat je bouillon ook volledig zelf kan maken dus op de traditionele manier en het gaat in de slowcooker. Bouillon maken in de slowcooker is zelfs makkelijk je doet de ingrediënten van je bouillon in de slowcooker, deksel erop, 10 uur LOW en dan moet enkel nog de bouillon scheiden van de ingrediënten. Ook zijn er verschillende bouillons die je kunt maken zo is er groentebouillon, kippenbouillon en bottenbouillon.

TIP: Vergeet na de kooktijd niet om je bouillon goed in te zouten zodat het een sterkere smaak heeft. Als je een kleinere slowcooker hebt wordt de smaak van de bouillon sterker.

Op deze pagina gaan we ze alle 3 bespreken de kippen en groenten bouillon is ongeveer hetzelfde 10 uur LOW, de runderbouillon of bottenbouillon werkt anders en ook moet je het 25 uur op LOW laten stoven dus meer als een dag. De timer gaat bij de meeste slowcookers maar tot 20 dus je moet na een dag het een extra 5 uur laten door sudderen.

Zelfgemaakte bouillon in de slowcooker is nog gezonder en sterker van smaak, het is dag en nacht verschil met gewone bouillonblokjes. Als je soep maakt met je zelfgemaakte bouillon zal je weten hoe echte soep moet proeven. Als je dit nog nooit geprobeerd hebt is het nu de tijd om te beginnen ermee kies hieronder de bouillon van je keuze en ga aan de slag ermee.

Ingrediënten groentebouillon:

  • 1 ui
  • 1 prei
  • 2 wortelen
  • 3 stengels bleekselderij
  • 3 champignons
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tomaat
  • 1 groene peper
  • 1 laurierblaadje
  • 4 peperkorrels
  • 1 el zout (of 1 groentebouillonblokje)
  • 1200 ml kokend water (uit waterkoker)

TIP: Als je de bouillon achteraf in de diepvries wilt bewaren let dan op met glazen potten, deze kunnen barsten in de diepvries. Gebruik speciale diepvries bewaarpotten hiervoor.

Bereiding groentebouillon: 10 uur LOW

  1. Dit is echt eenvoudig te maken, snij alle groenten in kleine stukjes en doe ze daarna allemaal in de slowcooker.
  2. Je kan diepvries groenten gebruiken en als je wilt kan je ze ook mixen met verse groenten.
  3. Slowcooker 10 uur op LOW.
  4. Na de bereiding met een vergiet en een kookpot de bouillon scheiden van de groenten. De groenten niet weggooien je kan deze gebruiken in een gerecht naar keuze.
groentebouillon

Ingrediënten kippenbouillon:

  • 1,2 kg kipstukjes met bot (kippendijen, bouten)
  • 1200 ml water (met waterkoker opgewarmd)
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 wortelen
  • 1 ui
  • 1 el basilicum
  • 1 el zout of 1 kippenbouillonblokje.

Bereiding kippenbouillon: 10 uur LOW

  1. De bereiding is eenvoudig, schil indien nodig en snij alle groenten in kleine stukken.
  2. Daarna alles in de slowcooker. Het water warm je eerst op met een waterkoker.
  3. De kip erbij.
  4. Deksel erop en 10 uur op LOW.
  5. Na de kooktijd de bouillon scheiden van de groenten en kip.
  6. De kip en groenten kan je eten met bijvoorbeeld rijst.
  7. Gebruik de kippenbouillon in je favoriete soep of stoofpot.
TIP: Als je wilt kan je het zout vervangen met 1 bouillon blokje voor een betere smaak.
Bouillon zelf maken

Ingrediënten runderbouillon

  • 1,5 kilo rundersbot
  • 1 grote ui
  • 1 prei
  • 2 wortels
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 peperkorrel
  • 1 tl zout of 1 blokje runderbouillon
  • Vers geperst citroensap (1 citroen)

Bereiding runderbouillon: 25 uur LOW

  1. Botbouillon werk iets anders dan groente en kip bouillon. Je moet eerst de botten bakken in de oven. Verwarm de oven voor op 180 °C. Spreid ze op een bakplaat en laat ze 1 uur bakken. Draai ze na 30 om zodat het aan beiden kanten gebakken is.
  2. Was Schil en Snij ondertussen alle groenten indien nodig.
  3. Leg alle groenten en rundersbotten in de slowcooker.
  4. Voeg 1 liter warm water toe (met waterkoker)
  5. Daarna 1 blokje runderbouillon erbij en 25 uur op LOW.
  6. Let op de meeste slowcookers heb een max aantal dat je kan slowcooken. Na een dag zal je het dus manueel moeten verlengen. Er is één slowcooker zonder timer die je wel kan gebruiken zonder pauze namelijk de Crockpot CR028. Let wel goed op de tijd omdat deze niet automatisch uitvalt…
  7. Na het koken met een vergiet de bouillon scheiden van de groente en bot.
  8. Je kan de groenten gebruiken om te serveren bij een ander gerecht.
TIP: Gebruik nooit koud water in de slowcooker. Warm het altijd op met een waterkoker. Een slowcooker kookt traag en als je koud water gebruikt duurt de opwarmfase nog langer.

Extra Tips

  1. Bouillon blijft ongeveer 5 dagen goed in de koelkast maar we raden aan om het in te vriezen als je het niet onmiddellijk gebruikt.
  2. De smaken van zelfgemaakte bouillon zijn veel sterker en natuurlijk als bouillonblokjes. Denk er wel aan dat je de bouillon zelf moet kruiden met zout. Als je dit niet doet zal je bouillon flauw van smaak zijn. We raden aan om 1 blokje bouillon bij je zelfgemaakte bouillon te doen voor een nog betere smaak!
  3. Als je nog geen slowcooker hebt ga dan nu naar onze pagina welke slowcooker kopen?
  4. De binnenpot en buitenkant worden heet tijdens de bereiding, gebruik ovenwanten als je de binnenpot wilt verplaatsen.
  5. Gebruik nooit metalen bestek of spatels in de binnenpot!
  6. Alle gerechten kunnen meestal zowel op HIGH als LOW gemaakt worden in een Crockpot. Voor bouillon raden we echter enkel aan om voor lange tijd op LOW te stoven.
Onze suggestie Slowcooker kookboek
 
Prijs
Onze keuze Crock Pot CR026X
Meest populair Crock-Pot CR507
Crock Pot CR605


Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *