Skip to main content

Bruine Bonensoep Slowcooker

bruine bonensoep slowcooker

Bruine bonensoep kook je normaal in een kookpot op hoog vuur omdat rauwe bruine bonen giftig kunnen zijn als je ze kookt op een temperatuur van 80 °C. Het komt door de stof lectine en veroorzaakt een fytohemagglutinine vergiftiging. Je kan bruine boensoep maken in de slowcooker maar we weken de bonen eerst een nacht in water en daarna koken we ze 15 minuten in een kookpot. Hierna giet je alles over in de slowcooker of Crockpot en voeg je de resterende ingrediënten bij.

OPGELET: Waarschijnlijk zal je geen problemen ondervinden als je de bruine bonen rechtstreeks in de slowcooker steekt zonder ze voor te koken maar we gaan geen risico’s nemen. De vergiftiging is redelijk mild, je hebt enkel last van maagpijn en diarree als het toch moest aanslaan.

Om deze soep extra lekker te maken voegen we veel kruiden en runderbouillon toe samen met een grote aardappel, een wortel, prei en knolselder. Om het iets pittiger te maken doen we er ook 1 rode peper bij. Je kan er voor kiezen om er 1 runderschenkel of 1 grote rookworst bij te doen. Dit geeft een extra smaak. Bruine bonensoep in de slowcooker is ideaal voor koude winterdagen. Bekijk ook onze recepten: groentesoep, kippensoep, erwtensoep en uiensoep, je kan ze allemaal bereiden in een slowcooker / Crockpot.

Dit recept is geschikt voor 4 personen. De Crockpot CR605 (5.7L) en Crockpot CR026(5L) zijn perfect om dit recept in de koken. Als je een kleinere slowcooker hebt verminder dan de ingrediënten, vul de slowcooker nooit meer dan ¾ om overlopen te voorkomen. In het onderstaand filmpje kan je zien hoe je een gelijkaardig bonensoep recept maakt in de slowcooker.

Ingrediënten:

  • 400 gr bruine bonen
  • 1 grote ui
  • 1 pakje spekblokjes (125gr)
  • 3 runderbouillonblokjes
  • 1 aardappel
  • 3 teentjes knoflook (gehakt)
  • 2 dunne preien
  • 1 knolselderij
  • 1 wortel
  • 2 rode pepers
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 grote rookworst
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • Zwarte peper en zout naar smaak
  • 3 kruidnagels
  • 2 el selderij

Voorbereiding: 1 nacht

  • Laat de rauwe bruine bonen 1 nacht weken in een kom met water.
  • Breng ze de volgende dag 20 minuten aan de kook om zo de lectine te verwijderen in de bruine bonen.
  • Maak alle groenten schoon en snijd ze in kleine stukjes.
  • De aardappel in blokjes.
  • Maak de 2liter runderbouillon in een kookpot of met een waterkoker en schenk deze in de slowcooker.

Bereiding: 8 uur op LOW

  • Doe alle ingrediënten in de slowcooker behalve de rookworst en de spekjes (de spekjes bakken we apart in een pan en de rookworst gooien we het laatste half uur bij de soep in de slowcooker.
  • Deksel op de slowcooker en 8 uur op LOW.
  • Een half uur voor het einde van de kooktijd snij je de rookworst in dikke schijfjes 1-2cm en doet ze in de bonensoep in de slowcooker.
  • De spekblokjes bakken we in een pan, zodra deze goed gebakken zijn mag je ze in de bruine bonensoep doen.
  • Tijd om op te serveren.

TIP: Laat de bruine bonen altijd 1 nacht weken in een kom of pan met water anders gaan ze niet te eten zijn.

bruine bonen slowcooker

Extra tips

  1. Serveer met wit brood of stokbrood.
  2. Als je wilt kan je de slowcooker kooktijd op 4 uur HIGH zetten, het is ongeveer hetzelfde als 8 uur LOW.
  3. Let op met de binnenpot deze kan heet worden, gebruik een keukenhanddoek indien nodig.
  4. Ga naar de pagina slowcooker kopen voor de beste nieuwe suggesties.
Onze suggestie Slowcooker kookboek
 
Prijs
Bestron ASC350
Russell Hobbs 25630-56
Multifunctioneel Crock Pot CR024
Crock Pot CR027X
Crock Pot CR052


Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *