Skip to main content

Bruine rijst – Zilvervliesrijst Rijstkoker

bruine rijst - zilvervliesrijst

Wat is bruine rijst?

Bruine rijst ook wel gekend als zilvervliesrijst of volkorenrijst is veel gezonder dan witte rijst en is taaier van structuur. Dit komt omdat bij de verwerking van bruine rijst enkel het buitenste laagje verwijderd wordt, dit noemt men de schil. Zodra deze verwijderd is ontstaat er de zilvervliesrijst. Ondanks dat er meer vitamines en vezels inzitten is er ook één nadeel aan verbonden bruine rijst bederft sneller omdat de kiem en zemelen van nature veel vetten bevatten. Bij witte rijst worden deze verwijderd waardoor witte rijst dan weer langer houdbaar is.


INFO: Bruine rijst of zilvervliesrijst is veel gezonder als witte rijst, er zit tot 5 x zoveel magnesium in, 67% meer vitamine B3, 80 % meer B1, 90 % meer vitamine B6, dubbel zo veel fosfor, mangaan en ijzer. Bij deze heb je dus geen reden meer om witte rijst te verkiezen boven bruine rijst de voordelen zijn enorm.

voedingswaarden bruine rijst

Bevat bruine rijst evenveel eiwitten als witte rijst?

Witte en bruine rijst bevatten evenveel koolhydraten en calorieën, er zitten ook evenveel eiwitten in dus hier is niet echt veel verschil. Echter ligt bij bruine rijst de voedingswaarde veel hoger als bij witte rijst. Zijn er dan nog nadelen aan bruine rijst? Ja je moet het langer koken en witte rijst heeft een lekkere smaak en past bij veel gerechten. Witte rijst is tevens ook veel goedkoper dan bruine rijst. Vooral dus in arme landen eet men vaak witte rijst.

Hoelang blijft bruine rijst houdbaar?

Zilvervlies rijst kan tot 1 jaar bewaard worden. Als je het bijvoorbeeld luchtdicht verpakt, koelt of invriest zal het veel langer houdbaar zijn. Als je het gekookt hebt blijft het ongeveer 2 dagen houdbaar in de koelkast.

Moet ik zilvervliesrijst wassen voordat ik het kook?

Nog een voordeel aan bruine rijst is dat je deze niet moet wassen. Doordat het vliesje er nog op zit gaat schuurt de rijst veel minder bij het vervoeren waardoor je bruine rijst dus niet moet afspoelen voor het koken. Witte rijst daarentegen heeft deze buitenlaag niet meer waardoor je witte rijst wel moet wassen voor je het kookt. Je kan dit zien als je het afspoelt is het spoelwater wit van kleur dit is het zetmeel die vrijkomt tijdens het wassen.Op welke manieren kan je volkorenrijst koken?

  • Volkorenrijst ook wel bruine rijst of zilvervliesrijst kan je koken in een kookpot op het elektrisch vuur, inductie of gas. De kooktijd is meestal het dubbele van gewone witte rijst.
  • Je kan een rijstkoker gebruiken om bruine rijst perfect gaar te koken. Let wel op bij de water / rijst verhouding ga je dubbel zoveel water erbij moeten doen, lees altijd de gebruikershandleiding hierin staan meestal de verhoudingen die verschillen van apparaat tot apparaat.
Onze winnaar Crock Pot CRR4726Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zilvervliesrijst

Product Expert bij

Productarchives.net is het team achter slowcookertest.nl, en ons doel is om hoogwaardige koopgidsen te creëren met betrouwbare, authentieke beoordelingen, zodat consumenten weloverwogen aankoopbeslissingen kunnen nemen.Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *