Gele rijst
Hoe maak je gele rijst in een rijstkoker
Gele rijst is eigenlijk niets minder als gewone witte rijst met kurkuma of saffraan. Vooral in Spanje is gele rijst een hoofdbestand voor veel gerechten. Gele rijst wordt in Zuid-Afrika traditioneel gemaakt met rozijnen, suiker en kaneel waardoor het een zoete rijstschotel wordt die bij hartige gerechten en curries wordt geserveerd.
Gele rijst maken is vergelijkbaar met risotto rijst maken. Je fruit eerst een ui in een grote pan, daarna doe je de kurkuma, annatto of saffraan erbij samen goed roeren en dan de rijst erbij. Nu bak je de rijst een paar minuten terwijl je alles goed roert en zodra de rijst geel uitziet mag je er water bijvoegen zodat de rijst gaargekookt kan worden.
Je kan ook een rijstkoker met sauteerfunctie gebruiken hiervoor. Gele rijst is lekker bij veel Indonesië recepten zoals Rendang en Ajam Goreng. In Nederland heb je rijst met curry en kip. Je kan dit ook maken met kurkuma zelf maar dit werkt nog iets anders. Meestal wordt er ook kipbouillon toegevoegd i.v.m. gewoon water. Op deze manier wordt de gele rijst nog lekkerder van smaak.
Bron: https://nl.wikihow.com/Gele-rijst-bereiden
Gouden rijst
Gouden rijst is een nieuwe soort rijstras dat door genetische modificatie gemaakt is in de Universiteit van Freiburg. Het heeft een goudgele kleur. Het doel van deze modificatie is om kinderen te helpen die lijden aan vitamine A-tekort. Er is wel veel kritiek op deze experimenten en het wordt betwist of gouden rijst wel zo goed is voor mensen die vitamine 1 te kort hebben vooral in arme landen.
Geen reacties gevonden