Skip to main content

Hazenpeper uit de Slowcooker

Hazenpeper Slowcooker

Traditionele hazenstoofpot in de slowcooker

Hazenpeper is een stoofpot perfect geschikt voor de slowcooker en bestaat meestal uit hazenbouten gemarineerd in rode wijn, spek, ui, knoflook, wortel en tomatenpuree. Het is een populair Nederlands maar ook Duits recept en bestaat al enkele eeuwen.

Hazenpeper is een echte traditionele stoofpot, dat wil dus zeggen dat het best voor lange tijd op een laag vuurtje wordt gestoofd. Meestal wordt er laurier, tijm en jeneverbes toegevoegd. Om een extra smaak te verkrijgen wordt er nog citroensap bijgevoegd.

Er bestaan verschillende gelijkaardige varianten op hazenpeper waaronder, varkenspeper, vispeper en ganzenpeper. De hazenfilet of bouten doen we eerst in een kom, daarna doen we de rode wijn of het bier erover. Kruid goed in met de kruidnagel en Italiaanse kruidenmix. Zet het 3 uur in de koelkast en laat alles goed intrekken. Hierna laat je de haas op kamertemperatuur komen en dep je het vlees droog met keukenpapier. Neem een koekenpan en bak de haas 5 minuten rondom bruin. Leg daarna de hazenbouten in de slowcooker.

TIP: Je kan het vlees vervangen door schouderkarbonade of kip. Verder vervang je de bouillon met groenten, runder of kip afhankelijk wat voor vlees je in de peper doet.

Nadat je de hazenbouten rondom bruin hebt gebakken is het heel eenvoudig, net zoals alle andere recepten in de slowcooker deksel erop en op LOW of HIGH. Je kunt dit recept serveren met rijst of krieltjes. Als je rijst erbij wilt maken voeg je de laatste 20 minuten van de kooktijd de rijst los bij in de slowcooker. De rijst absorbeert het vocht en wordt min of meer gemarineerd. Als je krieltjes erbij wilt bak je deze in een pan. Dit recept bevat 4 porties en past perfect in de slowcooker CR605 (5.7L) of de slowcooker CR26 (5L). Als je een kleiner model hebt halveer je de ingrediënten. In het onderstaand Engels filmpje zie je hoe ze hazen stoofpot maken in de Crockpot.

Ingrediënten:

  • 4 hazenfilets of 2 achterpoten
  • 250 gram champignons
  • 1 grote ui
  • 1 wortel
  • 2 zakjes rijst of 1 pakje krieltjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram spekblokjes
  • 3 dl rode wijn
  • 4 kruidnagels
  • 3 el bastaard suiker
  • 1 el tomatenpuree
  • 200 ml runderbouillon (2 blokjes)
  • 50 ml cognac
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 rode peper
  • 1 el Italiaanse kruidenmix
  • 4 jeneverbessen
  • 1 takje rozemarijn
  • Zwarte peper

Bereiding: 8 uur op LOW

  • Peper de hazenbouten goed in. Doe daarna de hazenbouten in een kom en voeg de rode wijn, Italiaanse kruiden en kruidnagel erbij.
  • Zet de kom 3 uur in de koelkast zodat de wijn en kruiden goed intrekken in het hazenvlees.
  • Hierna haal je ze terug uit de koelkast en laat je de hazenbouten of filets terug op kamertemperatuur komen.
  • Verhit een pan, doe er boter in en bak de hazenfilets of bouten 5 minuten rondom bruin.
  • Daarna schep je alles over in de slowcooker.
  • Maak in de nog hete pan de bouillon (2 blokjes).
  • Schil de ui, wortel en knoflook fijn en voeg deze ook toe in de slowcooker.
  • Doe nu de runderbouillon en de cognac erbij en voeg daarna alle overige kruiden toe.
  • Deksel dicht en 8 uur op LOW. (Optioneel 4 uur HIGH)
  • Als je rijst bij het gerecht wilt voeg je deze de laatste 20 minuten bij in de slowcooker (los uit het zakje). Zo kan de rijst het vocht absorberen en krijgt de rijst een lekkere smaak die perfect past bij het gerecht.
  • Als je liever krieltjes erbij wilt bak je deze apart in een pan.
  • Tijd om te smullen van dit heerlijk Wild recept.
TIP: Hazenpeper wordt traditioneel geserveerd met rode kool. Je kan dus als je het wilt de Hazenpeper met puree of krieltjes samen met een beetje rode kool eten voor extra smaak.

Extra Tips

  1. Als je liever geen alcohol in het recept wilt doe je nog een blokje bouillon erbij in de plaats. Maar we raden aan met rode witte wijn en cognac voor een extra lekkere smaak.
  2. Je kan het gerecht maken op 8 uur LOW of 4 uur HIGH. Hoe langer de kooktijd hoe sterker de smaken en zachter het vlees wordt.
  3. De binnenpot en buitenkant van een slowcooker worden heet tijdens de bereiding dus opgelet!
  4. Ga nooit met metalen voorwerpen in de binnenpot om beschadiging van de antiaanbaklaag te voorkomen.
Onze suggestie Slowcooker kookboek
 
Prijs
Onze keuze Crock Pot CR026X
Meest populair Crock-Pot CR507
Crock Pot CR605

Bron: https://www.ah.be/allerhande/recepten/hazenpeper#handige-informatie



Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *