Skip to main content

Kip Pilav Slowcooker

kip pilav slowcooker

Spicy Recept: Pilav uit de slowcooker

Kip pilav is een populair gerecht uit het Midden-Oosten dat je zeker eens moet uitproberen als je een eigenaar van een slowcooker bent. Het is heel eenvoudig te bereiden vandaar dat dit recept zeker niet mocht ontbreken op deze website. We hebben al verschillende andere slowcooker kip recepten besproken waaronder Roti uit de slowcooker en Tikka Masala Slowcooker. Deze gerechten behoren tot dezelfde categorie. Rijst, kip met groenten en veel kruiden. Kip Pilav gaat nog een stap verder en voegt zelfs fruit bij het recept, meer specifiek perziken zijn typisch voor deze stoofpot.


Perziken geven een heerlijk zoete maar milde aroma aan deze spicy stoofpot. Voornamelijk de ketjap, kerriepoeder en knoflook versterken de smaak van dit gerecht. Maar waarom is dit gerecht dan zo speciaal in een slowcooker of Crockpot? Die vraag horen we hier wel vaker. Een slowcooker werkt gewoon makkelijk en is de beste manier voor stoofpotten te bereiden. Je legt gewoon alle ingrediënten (buiten de perzik en rijst deze doen we het laatste half uur bij in de Crockpot.) in de Crockpot, deksel erop en stand op HIGH of LOW en dat was het. We hebben veel recepten zelf gemaakt zorg gewoon dat je afhankelijk van de grootte van je Crockpot niet meer vult dan 3/4 en liefst ook niet minder dan ¼. Je wilt overkoken sowieso voorkomen.

INFO: Er bestaan heel veel variaties van Pilav, je hebt er zonder perziken, met andere fruitsoorten, groenten zoals sperziebonen en nog veel meer. Je kan zeggen dat elk land in het Midden-Oosten een eigen variatie heeft van dit gerecht.

In dit geval de kip. De kippendijen van dit recept braad je meestal van tevoren 3-4 minuten rondom bruin in de pan. Hierna doe je alle ingrediënten in de slowcooker buiten de perziken en de rijst. Je gooit gewoon de perziken volledig met sap en alles erbij samen met de rijst. De rijst zal het vocht absorberen en min of meer gemarineerd worden hiermee. Je zal merken dat er voor de rijst veel vocht en saus in de pot zit maar de toevoeging van de rijst blijft er bijna niets meer over van het vocht. Vandaar dus dat we rijst op het laatste bijvoegen, ook speelt het feit dat als je de rijst te lang zou koken het gewoon een papperige brij wordt en dat willen we ook vermijden. Dit recept is voor 4 personen en perfect voor een slowcooker van 5 tot 5.5 liter. Als je een kleiner model hebt halveer je gewoon de ingrediënten. Helaas is er geen filmpje beschikbaar van dit recept, maar geen nood hier alvast een alternatief Pilav recept (zonder perziken).

Ingrediënten:

 • 600 gram kippendijen
 • 1 el kippenkruiden
 • 1 el kerriepoeder
 • 1 grote ui gesnipperd
 • 1 rode paprika
 • 1 gele paprika
 • 2 tomaten
 • 1 blik perziken +/- 450 gr (met perzik sap)
 • 70 ml ketjap
 • 4 teentjes knoflook
 • 2 zakjes rijst
 • 6 bleekselderijstengels
 • 1 el sambal
 • 100 ml kippenbouillon (1 blokje)
 • 1 banaan
 • Peper en zout voor de kipVoorbereiding: 20 minuten

 1. De voorbereiding is simpel laat eerst de kippendijen op kamertemperatuur komen en snij daarna alle groenten in kleine stukjes en spoel ze af met lauw / warm water.
 2. Spoel eerst de kip af en dep daarna droog met keukenpapier, Peper en zout de kip nu een beetje in rondom.
 3. Verhit een pan met boter en bak de kippendijen rondom bruin (4-5 minuten).
 4. Zet de slowcooker alvast even op HIGH om voorverwarmen.
 5. Leg nu de kippendijen in de slowcooker samen met alle ingrediënten buiten de perziken, banaan en de rijst. (Deze voegen we op het einde van de kooktijd toe.
 6. Maak de kippenbouillon met 100 ml water in de pan die nog heet is van het bakken van de kippendijen.
 7. Giet nu de 100 ml kippenbouillon in de slowcooker en deksel erop.

Bereiding: 8 uur op LOW

 1. Zoals je ziet super eenvoudig in Crockpot! Zet te temperatuur nu op de stand LOW en stel de timer in op 8 uur voor de beste resultaten. Als je het sneller wilt kan je de temperatuur op HIGH zetten en dan wordt de kooktijd gehalveerd dus 4 uur. In principe zijn de resultaten goed wijzelf koken veel op de stand HIGH om tijd uit te sparen maar op de LOW stand zijn de ingrediënten voornamelijk het vlees nog malser en beter van smaak.
 2. Op het einde van de kooktijd voeg je de inhoud van je blik perziken toe samen met het sap. Voeg nu ook de 2 zakjes rijst toe (snij de zakjes open en laat de rijst los in de binnenpot zodat het al het vocht goed kan absorberen.
 3. Tijd om op serveren en achterover te vallen van de lekkere smaak!
TIP: Gebruik kippendijen of bouten voor de beste resultaten, kippenborst droogt snel uit dus daarmee dat we kippenborst niet gebruiken in de slowcooker.

Extra Tips

 1. Voeg de rijst en perziken pas op het einde van de kooktijd toe, als je het te vroeg doet ga je een droge binnenpot krijgen en zal de rijst een pap worden.
 2. De buitenkant van zowel de binnenpot als de slowcooker wordt heet tijdens en na de bereiding. Gebruik een keukenhanddoek of ovenwanten als je de binnenpot of Slowcooker zelf wilt verplaatsen.
 3. Gebruik nooit metalen voorwerpen in de Binnenpot, anders beschadig je de antiaanbaklaag dit zorgt voor slechte resultaten en aankoeken van etensresten.
 4. Als je nog geen eigenaar van een Crockpot bent of op zoek bent naar een nieuw model bekijk dan onze pagina over Slowcookers. Hier bespreken we de beste modellen en ook de meest gestelde vragen komen aan bod.Pilav uit de slowcooker

Onze suggestie Slowcooker kookboek
 
Prijs
Bestron ASC350
Russell Hobbs 25630-56
Multifunctioneel Crock Pot CR024
Crock Pot CR027X
Crock Pot CR052Product Expert bij

Productarchives.net is het team achter slowcookertest.nl, en ons doel is om hoogwaardige koopgidsen te creëren met betrouwbare, authentieke beoordelingen, zodat consumenten weloverwogen aankoopbeslissingen kunnen nemen.Reacties

Frederike mei 8, 2022 bij 7:24 am

Die je de rijst ongekookt erbij? En hoe lang moet
Dat dan nog? Dat staat er niet bij
Ik ga het vanmiddag maken

Beantwoorden

Slowcooker Test mei 8, 2022 bij 8:15 am

Beste Frederike, als je goed kijkt bij Bereiding > stap 2 > De rijst voeg je op het einde van de kooktijd toe. (Laatste 20 min.) Het vocht zal geabsorbeerd worden door de rijst en de rijst krijgt een lekkere aroma. Dus zeker nooit de rijst op het begin van de kooktijd toevoegen! Alvast smakelijk , laat ons weten hoe het gelukt is.

Beantwoorden

Diny juni 7, 2022 bij 10:12 am

Hai hoeveel gram rijst heeft U gebruikt?

Beantwoorden

Slowcooker Test juni 12, 2022 bij 9:50 am

In de ingrediënten staat dat je er 2 zakjes rijst bij moet doen. Dit komt neer op ongeveer 50 gram droge rijst per persoon.

Beantwoorden

Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *