Skip to main content

Lasagne uit de Slowcooker

Lasagne uit de Slowcooker

Traditionele Lasagne Bolognese uit de slowcooker

We hebben reeds veel slowcooker recepten besproken maar deze keer is het de tijd voor Lasagne in de slowcooker. We hebben verschillende e-mails gekregen met de suggestie of we een lasagne recept voor de slowcooker kunnen publiceren en ja dat is net wat we gaan doen op deze pagina. Zie hier het volledige recept: Lasagne in de slowcooker.

Voor dit recept gaan we rundergehakt gebruiken met wortelen en veel tomaten zoals we het gewoon zijn van Lasagne Bolognese. Verder gaan we ons niet inhouden met de kruiden omdat de slowcooker de smaken extra sterk maakt bevat ons recept lasagne uit de slowcooker meer specerijen.


Lasagne is overduidelijk een Italiaans recept en er zijn verschillende populaire variaties, zo heb je vegetarische lasagne maar ook met kippengehakt, verschillende soorten groenten zoals spinazie, courgettes en zelfs lasagne met zalm is mogelijk. Als jij een groente van jouw voorkeur wilt toevoegen ga dan gerust je gang, het recept kan eenvoudig aangepast worden naar je wensen.

TIP: Eerst en vooral om duidelijkheid te scheppen als je een Crockpot met aarde binnenpot hebt kan je de binnenpot ook in de oven zetten om de Lasagne te bereiden. Het beste resultaat ga je gewoon in de oven hebben volgens onze eigen bevindingen, omdat het kan zijn dat de wortelen niet 100% gaar zijn als je ze te kort kookt in de slowcooker. Als je ze te lang kookt kunnen de lasagnebladeren te week zijn, maar het is perfect mogelijk om het net goed te doen, we raden aan om het 3 uur op HIGH te slowcooken.

Toch het echte traditionele Italiaans Lasagne recept is wat we gaan gebruiken voor deze slowcooker variant. Typisch zijn de basilicum, oregano, majoraan, peterselie en paprikapoeder die we bij het recept doen. Verder mag er een overheersende smaak van tomaat in het recept zitten vandaar dat we 3 kleine blikjes tomatenpuree er bij doen, 1 blik gepelde tomaten en 1 pak gezeefde tomaten. We gaan het echt Bolognese maken met dit slowcooker recept. Dit recept is voor 4 personen en ideaal om te bereiden in de Crockpot CR605 (5,7L) Als jouw model kleiner is verminderd je de ingrediënten, zorg gewoon dat je de binnenpot niet meer dan ¾ vult om overlopen te voorkomen. In het Engels filmpje hieronder het basis recept lasagne in de slowcooker:




Ingrediënten voor de Bolognesesaus:

  • 600 gram rundergehakt
  • 2 wortels
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 pakje gezeefde tomaten
  • 3 kleine blikjes tomatenpuree
  • 1 Rode paprika
  • 125 gram witte champignons
  • 1 stengel selderij
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 tl basilicum
  • 1 tl oregano
  • 1 tl peterselie
  • 1 tl majoraan
  • 1 el verse tijmblaadjes
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el Italiaanse kruidenmix
  • 100 gr geraspte kaas
  • 1 bol mozzarella
  • 2 el ketjap
  • 4 el Olijfolie
  • 1 bouillonblokje
  • 1 laurierblaadje
  • Peper (kruid het gehakt)
  • Snufje zout
  • lasagnebladen

Ingrediënten voor de kaassaus (i.p.v. bechamelsaus)

  • 250 gr geraspte mozzarella
  • 150 gr Parmezaanse kaas
  • 300 gr kwarkachtige kaassoort zoals Hüttenkäse
  • 1 laurierblaadje
  • 1 tl nootmuskaat

Voorbereiding: 30 minuten

  1. Kruid het rundergehakt goed in met peper.
  2. Schil en Hak daarna de ui en knoflook in fijne stukjes.
  3. Verhit een kookpot en fruit de ui en knoflook tot deze glazig zijn.
  4. Doe het rundergehakt bij in de kookpot en bak het gehakt zo’n 5 minuten licht bruin.
  5. Hierna mag je alle ingrediënten van de Bolognesesaus buiten de kaas en de lasagnebladen in de kookpot doen.
  6. Laat het nu 10 minuten koken en laat hierna staan op een laag vuurtje.
  7. We gaan nu de kaassaus maken. Meng gewoon alle ingrediënten van de kaassaus bij elkaar in een kom en gebruik een klopper indien nodig.



Bereiding: 6 uur op LOW

  1. Neem eerst 1 el olijf olie en smeer de binnenpot in ermee.
  2. Zet de Slowcooker aan op HIGH om voor te verwarmen.
  3. Nu gaan we laag per laag in de slowcooker doen. We beginnen eerst met een laag Bolognesesaus.
  4. Daarna de lasagnebladen, breek ze af indien nodig zodat het mooi past in de pot.
  5. Doe naar de lasagnebladen de kaassaus erbovenop.
  6. Herhaal nu deze stappen > Bolognesesaus > lasagnebladen > kaassaus tot je slowcooker ¾ is gevuld.
  7. Zet de temperatuur nu op LOW en de timer op 6 uur.
  8. Deksel dicht.
  9. Als de kooktijd verstreken is doe je de geraspte kaas bovenop je lasagne.
  10. Alternatief kan je de aarde binnenpot als hij daar geschikt voor is 10 minuten in de oven zetten op 200 °C.
  11. Tijd om te serveren.
TIP: Een slowcooker versterkt de smaken dus we gaan ons niet in houden met de kruiden en olijfolie, zo ga je een Lasagne krijgen die vol aroma’s en smaak zit.
Traditionele Lasagne Bolognese uit de slowcooker



Extra Tips

  1. Als je wilt kan je het de binnenpot in de oven steken verwarm de oven voor op 180 °C, zodra de temperatuur goed is laat je de lasagne 30 minuten in de oven staan. Zie zo gaat het natuurlijk ook. Een echte Crockpot heeft deze mogelijkheid om de aarde binnenpot gewoon in de oven te gebruiken. Let wel niet elke slowcooker binnenpot is geschikt voor in de oven. Lees eerst altijd zeker de gebruikershandleiding om zeker te zijn van je zaak. De meeste Crockpot slowcooker binnenpotten kan je wel in de oven gebruiken.
  2. Gebruik altijd ovenwanten of een keukenhanddoek als je de binnenpot wilt verplaatsen. Niet alleen de binnenpot wordt heet ook de buitenkant van een slowcooker kan gevaarlijk heet worden dus altijd goed opgelet!
  3. Als je nog vele jaren plezier wilt hebben van je Crockpot gebruik je gewoon nooit ijzeren bestek of spatels in de binnenpot. Als je dit toch doet beschadig je de antiaanbaklaag met alle gevolgen van dien.
  4. Als je nog geen Crockpot hebt of een nieuw model zoekt ga dan naar onze Crockpot Test pagina.
Onze suggestie Slowcooker kookboek
 
Prijs
Bestron ASC350
Russell Hobbs 25630-56
Multifunctioneel Crock Pot CR024
Crock Pot CR027X
Crock Pot CR052

Bron: https://www.smulweb.nl/recepten/970061/Traditioneel-lasagne-bolognese

Bron: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/slow-cooker-vegetable-lasagne


Product Expert bij

Productarchives.net is het team achter slowcookertest.nl, en ons doel is om hoogwaardige koopgidsen te creëren met betrouwbare, authentieke beoordelingen, zodat consumenten weloverwogen aankoopbeslissingen kunnen nemen.



Reacties

Rob Schreuders januari 12, 2023 bij 2:16 pm

Welke lasagne bladeren kun je hiervoor het beste gebruiken en moeten deze worden voorgekookt? Heb het idee dat droge lasagnebladeren hard blijven in de slowcooker.

Beantwoorden

Slowcooker Test januari 12, 2023 bij 2:24 pm

Hey,

Hierbij worden harde, niet voorgekookte lasagnebladen gebruikt. Je moet wel wat breekwerk toepassen zodat het erin past. Je kan eventueel 3,5 uur op HIGH bakken dan stijgt de temperatuur sneller en gaat het ook minder hard zijn.

Beantwoorden

Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *