Skip to main content

Moussaka Slowcooker

Moussaka Slowcooker

Moussaka met lamsgehakt in Slowcooker

Moussaka is een traditioneel Grieks gerecht dat bestaat uit lamsgehakt, aardappelen, aubergines, tomatensaus en een laag bechamelsaus. Er bestaan verschillende varianten van dit gerecht. Je kan het maken met varkensgehakt, zonder aardappelen maar ook vegetarisch. In dit slowcooker recept laten we de aardappelen weg omdat de resultaten niet zo schitterend zijn.

TIP: Je kan elke soort gehakt gebruiken maar voor een authentieke moussaka smaak gebruik je lamsvlees.

Moussaka is een hartige maaltijd die de maag goed vult. Het is een beetje vergelijkbaar met lasagne in de slowcooker omdat we verschillende laagjes maken met de aubergines, lamssaus en de bechamelsaus. De kooktijd bedraagt 3-4 uur op HIGH. Op het einde van de kooktijd voegen we geraspte kaas bovenop de moussaka. Dit recept is geschikt voor 4 personen. Wij gebruiken de Crockpot CR605 (5,7L) voor al onze recepten. De Crockpot CR026(5L) is ook geschikt voor dit recept. Als je een kleinere slowcooker hebt verminder je de gerechten. Zorg gewoon dat de slowcooker nooit meer dan ¾ gevuld is. In het onderstaand filmpje kan je een variant moussaka in de slowcooker zien.

Ingrediënten:

  • 500 gram lamsgehakt
  • 400 gram gepelde tomaten (1 blik)
  • 2 aubergines
  • 1 courgette
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 paprika
  • 1 grote aardappel
  • 1 ui
  • 1 tl oregano
  • 1 tl Tijm
  • 1 tl kaneel
  • Half blik tomatenpuree
  • Snufje Zout en peper

Ingrediënten Bechamelsaus:

  • 30 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 7 dl halfvolle melk
TIP: Als je geen zin hebt om bechamelsaus zelf te maken kan je het kant en klaar halen in de supermarkt. Grand’ Italia Besciamella kan je bij de Albert Heijn halen.
moussaka in de Crockpot

Bereiding: 3-4 uur op HIGH

  1. Spoel de aubergines en courgettes goed af met water en dep ze altijd droog met een keukenhanddoek.
  2. Schil de aubergine en courgettes in schijfjes van 2,5 cm dik.
  3. Besprenkel de aubergines met olijfolie en bak ze eerst 30 min in een oven.
  4. Schil de aardappel, ui en knoflook en snij ze in kleine blokjes.
  5. Peper en zout het lamsgehakt eerst goed in.
  6. Bak het lamsgehakt samen met de ui en knoflook 5 minuten in een grote pan tot het een beetje bruin is.
  7. Doe er 1 gesneden aardappel in blokjes bij.
  8. Roer de tomaten en oregano mee in de pan. Daarna in een kom met de gepelde tomaten erbij. Roer alles goed door elkaar.
  9. Vet de bodem van je slowcooker goed in en leg eerst een laagje met aubergines erin.
  10. Daarboven het lamsgehakt en de saus.
  11. Dan een laagje zelfgemaakte bechamelsaus of kant en klare bechamelsaus van de supermarkt.
  12. Daarboven op al de courgette en nog een laag aubergines.
  13. Dan weer een laag met lamsvlees + saus en daarboven op opnieuw de bechamelsaus.
  14. Slowcooker 8 uur op LOW.
  15. Het laatste half doe je een goede laag geraspte kaas bovenop.
  16. Tijd om te serveren.

Extra Tips

  1. Als je wil kan je de aardappel en courgette weglaten.
  2. Was nadien de binnenpot af met een zachte spons.
  3. Ga nooit met ijzeren bestek of spatels in de binnenpot, anders beschadig je de antiaanbaklaag.
  4. Let op een slowcooker wordt heet zowel de binnenpot als buitenkant. Gebruik ovenwanten of een keukenhanddoek als je de pot wilt verplaatsen!
  5. Als je nog geen slowcooker hebt ga dan naar onze pagina slowcooker kopen.
Onze suggestie Slowcooker kookboek
 
Prijs
Onze keuze Crock Pot CR026X
Meest populair Crock-Pot CR507
Crock Pot CR605

Bron: https://bakingqueen74.co.uk/slow-cooker-moussaka-and-return-of-slow-cooked-challenge



Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *