Skip to main content

Ossobuco Slowcooker

Ossobuco Slowcooker

Op deze pagina het overheerlijke traditioneel Italiaans recept Ossobuco in de slowcooker. Ossobuco is een stoofschotel bereid met dikke plakken kalfschenkels / runderschenkels (min 3cm breed) en zonder been. In Italië wordt het vaak geserveerd met Risotto alla milanese of polenta. Als je het gewoon simpel wilt houden eet je ossobuco gewoon met rijst en gekookte groenten. In dit recept zit onder andere tomatensaus, ui, wortel, selderij, maar ook witte wijn.

Het vlees wordt immers met witte wijn gestoofd om zijn unieke smaak te verkrijgen. Echte ossobuco wordt afgewerkt het mengsel Gremolata dat bestaat uit citroenrasp, peterselie en knoflook. Dit recept is bekend in heel Italië en komt van Milaan. Als je van Italiaans eten houdt moet je Ossobuco in de slowcooker zeker proberen. De unieke smaken en het zacht vlees moet je gewoonweg zelf hebben geproefd. Een slowcooker of crockpot is de beste manier om het vlees in dit recept zacht te laten worden. Denk er ook aan om het vlees eerst even in de pan bruin te laten worden voor een betere smaak en textuur. Bekijk het onderstaand filmpje in het Engels gesproken om eenvoudig te zien hoe je Ossobuco in de slowcooker maakt. Let er wel op dat het recept in het filmpje kan verschillen, je kan rode of witte wijn kiezen en het recept kan ook gemaakt worden zonder blik tomaten.

Ingrediënten voor stoofpot:

(Geschikt voor 3 tot 4 personen)

  • 4 kalfsschenkels/ runderschenkels (ongeveer 1 kilo)
  • 2 wortelen / winterpenen in stukjes gesneden
  • 1 klont boter (voor de schenkels te braden in de pan)
  • 1 grote ui in dikke stukken gesneden
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 glas droge witte of rode wijn (op kamertemperatuur)
  • 4 teentjes knoflook
  • Eventueel een blik tomatenblokjes (400gram)
  • half kopje bloem
  • ½ glas runderbouillon
  • 1 tl suiker
  • 1 tl tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje rozemarijn
  • olijfolie
  • peper en zout

Ingrediënten voor de gremolata:

  • 3 el peterselie
  • 1 teentje knoflook
  • rasp van 1 citroen
  • peper en zout
  • olijfolie

Voorbereiding: 20 min

  1. Snijd het vetrandje rondom de kalfsschenkels.
  2. Kruid de runderschenkels rondom met peper en zout.
  3. Wentel de runderschenkels door de bloem en braad ze ongeveer 3 minuten met boter in de pan rondom bruin.
  4. Leg de runderschenkels op een bord tot de andere ingrediënten klaar zijn.
  5. Verwarm de slowcooker voor op LOW.
  6. Snijd de groenten, dus de 2 wortelen, bleekselderij ui en knoflook fijn en bak alles samen ongeveer 5 minuten in de pan waarin je de runderschenkels hebt rondom gebakken.

Bereiding: 8 uur op stand LOW

  1. Zet de slowcooker stand LOW en stel de timer in op 8 uur.
  2. Leg de runder of kalfsschenkels in de slowcooker.
  3. Schenk hierna het groentenmengsel uit de pan in de slowcooker.
  4. Gooi er het blik tomatenblokjes bovenop.
  5. Je kan nu de Germolata kruidenmix maken.
  6. Snijd de peterselie fijn en mix deze samen met de citroenrasp in een kom of tas. Snijd de knoflook in zeer fijne stukjes en doe deze bij de citroenrasp en de peterselie.
  7. Voeg een scheut olijfolie toe in het kommetje.
  8. Nog een snufje zout en peper in het kommetje en nu enkel nog alles goed roeren en je gremolata is klaar.
  9. Als de de 8 uur tijd op LOW is verlopen is het tijd om op te serveren. Je kan dit het best met rijst of risotto serveren. Maak de rijst apart in een kookpot voor de beste resultaten. Gooi nooit de rijst op het begin in de slowcooker.
SERVEERTIP: De stoofpot Ossobuco slowcooker is overheerlijk met risotto of rijst. 

Extra tips

  1. Let er ook op dat de binnenpot altijd heet is van een slowcooker, gebruik ovenwanten indien nodig.
  2. Gebruik ook nooit metalen voorwerpen in de binnenpan van de slow cooker om beschadiging te voorkomen.
  3. Voor meer info en tips ga naar onze slowcooker gids pagina.
Onze suggestie Slowcooker kookboek
 
Prijs
Bestron ASC350
Russell Hobbs 25630-56
Multifunctioneel Crock Pot CR024
Crock Pot CR027X
Crock Pot CR052


Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *