Skip to main content

Risotto in Slowcooker

Risotto ai funghi in de slowcooker

Italiaans Risotto ai fungi in de slowcooker (met champignons)

Onze recepten hebben meestal oosterse beïnvloedingen maar deze keer is het de beurt aan Italië! Vandaag gaan we het echt traditioneel Italiaans Risotto ai fungi de slowcooker maken. Dit recept is een variatie van risotto met champignons. Typisch aan dit risotto recept is de saffraan die het gerecht een gele kleur geeft. De basis van een echt Italiaans risotto recept bestaat altijd uit risotto rijst, boter, ui, witte wijn, meestal kippenbouillon en Parmezaanse kaas.

Ook voegen we 5 blaadjes saffraan toe zodat het recept een extra gele kleur krijgt. Vanuit dit basis recept zijn er verschillende risotto recept varianten, zo kan je champignons, room, mosselen, en pompoen toevoegen aan het basis recept. Je dit wilt voeg je gewoon ze gewoon toe in de slowcooker. In het geval van mosselen koken we deze eerst vooraf in een kookpot omdat we alle bacteriën zeker willen doden. (Maar dit is niet van toepassing in het recept dat we nu bespreken.)



TIP: De risotto is klaar als de rijst al de vloeistof heeft opgenomen. Je mag nu serveren. Voeg de spekblokjes en Parmezaanse kaas toe voordat je het opdient. De spekblokjes bakken we apart in een pan zodat deze extra goed gebakken zijn.

De ui bak je altijd eerst in een pan met boter, en hierna bak je de rijst ook even 3 minuten zodat de rijst van wit ondoorzichtig naar een beetje glazig verandert. Normaal gezien moeten we nu de witte wijn bij in de pan voegen en goed doorroeren. Maar aangezien we het recept in de slowcooker maken is dit niet van toepassing. We gaan de slowcooker / Crockpot zijn werk laten doen en op een laag vuurtje de rijst gaar laten worden.

Op het einde van de kooktijd voegen we de Parmezaanse kaas toe. Dit recept is voor 4 personen en ideaal voor de Crockpot CR507 (4,7L). Als je een kleinere of grotere Crockpot hebt kan je iets meer of minder van de ingrediënten toevoegen of weglaten. Zorg gewoon dat de slowcooker niet meer als ¾ gevuld is en ook mag de inhoud nooit minder dan ¼ zijn. In het onderstaand Engels filmpje kan je duidelijk zien hoe je Risotto met champignons maakt in de slowcooker.

Ingrediënten:

  • Roomboter
  • 250 gram risotto rijst (los)
  • 1 bakje gesneden kastanjechampignons
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 1 el tijm
  • 4 kopjes of 8 dl kippenbouillon
  • 150 ml witte wijn
  • ½ tl zout en peper
  • 200 gram Parmezaanse kaas
  • 250 gram spekblokjes (mag je ook weglaten als je een vegetarisch recept wilt)



Voorbereiding: 20 minuten

  1. Snij de ui, en knoflook en fijne stukjes (versnipper).
  2. De champignons snij je in schijfjes.
  3. Verhit een pan op een hoog vuur en fruit de ui en knoflook een paar minuten tot ze glazig zijn. Gooi nu de risotto rijst er bij en bak deze een 2-tal minuten tot deze ook een beetje wazig is.

Bereiding: 2-3 uur op LOW

  1. Doe alles van de pan naar de slowcooker en zet de slowcooker op 3 uur LOW.
  2. Leg de champignons ook bovenop de rijst.
  3. Maak de 8 dl kippenbouillon in de nog warme pan en voeg deze hierna bij in de slowcooker boven op de ui, knoflook en rijst en champignons.
  4. De witte wijn mag er nu ook bij.
  5. Als je spekjes er bij wilt bak je deze 20 minuten voor het einde in een pan en hierna mag je ze samen met de Parmezaanse kaas in de slowcooker doen en alles goed door elkaar roeren met een houten lepel.
TIP: Kruid de spekblokjes goed in met zwarte peper en een snufje zout voor een extra sterke smaak

Risotto in Slowcooker



Extra Tips

  1. Dankzij een slowcooker of Crockpot worden de aroma’s sterker. Ook wordt vlees en kip veel zachter dan je het kunt maken met traditioneel koken of bakken.
  2. Doe het deksel van de slowcooker nooit open tijdens de bereiding. Anders verliest je binnenpot te veel warmte en duurt het langer voordat alles gaar is.
  3. De buitenkant en binnenpot van een slowcooker worden heet. Gebruik altijd een keukenhanddoek of ovenwanten als je de binnenpot wilt verplaatsen.
  4. Ga nooit met metalen bestek of spatels in de binnenpot anders beschadig je de antiaanbaklaag waardoor eten sneller gaat aankoeken, en dat is wat je net niet wilt met een slowcooker.
  5. Als je nog geen slowcooker hebt ge dan nu naar de beste populaire slowcookers.
Onze suggestie Slowcooker kookboek
 
Prijs
Bestron ASC350
Russell Hobbs 25630-56
Multifunctioneel Crock Pot CR024
Crock Pot CR027X
Crock Pot CR052




Bron: https://12tomatoes.com/slow-cooker-mushroom-risotto/

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Risotto



Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *