Skip to main content

Risotto Rijst Rijstkoker

Risotto Rijst

Wat is er zo uniek aan risotto rijst?

 

Risotto is een rijstgerecht uit Italië en wordt meestal gemaakt met arborio rijst. Arborio is een middelgrote rijst en heeft een bijzonder hoog gehalte aan zetmeel en is slechts licht gepolijst. Risotto rijst is een soort witte rijst, dus het is niet zo gezond als bruine rijst of zwarte rijst. Typisch aan risotto rijst is dat deze eerst een paar minuten droogt wordt aangebakken en daarna in bouillon gekookt. Tijdens het koken worden dan de andere ingrediënten toegevoegd zoals vlees, kip, vis, scampi’s, groenten en kruiden met als afwerking echte Parmezaanse kaas.risotto rijst voedingswaarde

INFO: Riso betekend rijst in het Italiaans en otto is het achtervoegsel dat ze erbij hebben gekozen.

Risotto rijst kan tot 4 keer zijn gewicht aan vocht opnemen zonder van vorm te veranderen of kapot te koken. Buiten arborio rijst zijn er nog verschillende andere rijstsoorten die ideaal zijn als risotto rijst namelijk:

Bekende risotto rijst

 • Arborio
 • Carnaroli
 • Vialone Nano

Minder bekende risotto rijst

 • Cripto, Roma
 • Baldo
 • Lido
 • Alpe
 • Loto
 • Europa
 • Padano
 • Sant’Andre
 • Balilla en RibeCarnaroli is zeer populair in Milaan voor het recept risotto alla milanese. Vialone Nano is de enige rijst in Europa die een keurmerk voor beschermde geografische aanduiding heeft ontvangen. Deze rijst kan veel vocht opvangen en wordt veel gebruikt in Venetiaanse risotto’s.

Risotto heeft een belangrijke plaats ingenomen in de Italiaanse geschiedenis. Het begon eigenlijk met de legende dat er een leerling glasmaker was die werkte aan glas-in-loodramen van de Dom van Milaan in 1574. Door zijn collega’s werd hij uitgelachen omdat hij saffraan aan het glas toevoegde om het een gele kleur te geven. Vanuit dit idee bedankt hij om saffraan aan rijst te toe te voegen en zo is de Risotto alla Milanese geboren.

Er zijn verschillende populaire Risotto gerechten, op onze website kon je al lezen hoe we Risotto ai fungi in de slowcooker maken. Toch is dit niet het enige risotto recept. Eigenlijk bestaan er honderden risotto recepten. Elke regio in Italië heeft zijn eigen variant met een uniek karakter. Toch zijn de volgende risotto recepten klassieke Italiaanse traditie geworden:

 • Risotto alla parmigiana (Boter, ui, witte wijn, bouillon, Parmezaanse kaas)
 • Risotto alla milanese (Boter, ui, witte wijn, bouillon, merg, saffraan, kaas)
 • Risotto alla monzese (Boter, ui, witte wijn, bouillon, Monzaanse saus, kaas)
 • Riso mantecato (Boter, ui, witte wijn, bouillon, roomkaas, room, kaas)
 • Risotto ai funghi (Boter, ui, witte wijn, bouillon, paddenstoelen, kaas)
 • Risotto ai frutti di mare (Olie, knoflook, witte wijn, visbouillon, mosselen)
 • Risotto al radicchio trevigiano (Boter, olie, sjalot, witte wijn, bouillon, roodlof, kaas)
 • Risotto alla zucca (Boter, ui, witte wijn, gekookte pompoen, nootmuskaat, kaas)
INFO: En zo zijn er dus nog veel verschillende varianten zo is risotto met schaaldieren ook niet meer weg te denken uit de Italiaanse keuken.

Hoe maak je risotto rijst

De bereiding van risotto kan in 6 stappen worden uitgelegd namelijk: 1. Eerst maak je de soffrito, dit doe je door een gesnipperde ui te fruiten tot het glazig is.
 2. De tweede stap noemt de tostatura. Hierbij wordt de risotto rijst in de soffrito aangebakken. De rijst zal net zoals de ui een beetje glazig van kleur worden.
 3. De derde stap is de umifità. Het toevoegen van de witte wijn. De rijst neemt het vocht op. Het is heel belangrijk dat je goed blijft roeren tijdens dit proces. Dit zorgt ervoor dat het zetmeel loskomt en ook het kookvocht kan absorberen wat uiteindelijk zorgt voor de kleverigheid van risotto rijst. Er is nog een methode en dat is al het vocht toevoegen en dan de rijst laten door sudderen tot het vocht volledig is opgenomen.
 4. De vierde stap ook de brodo genoemd is het toevoegen van de bouillon. Meestal kipbouillon, dit wordt gedaan zodat de rijst nog meer smaak en vocht kan opnemen.
 5. De laatste stap heet de mantecatura. Dit is een korte pauze van 1 minuut gevolgd door het toevoegen van kaas. Meestal harde Grana Padano of Parmezaanse kaas.
 6. Als afwerking kunnen er nog andere ingrediënten worden toegevoegd zoals groente of vlees, schaaldieren of room.

Zoals je ziet risotto is een van de bekendste rijstrecepten dat je zeker eens moet uitproberen. Het is gekend over de hele wereld.

Als je wilt kan je een rijstkoker gebruiken om risotto rijst te maken. Zorgt wel dat je een rijstkoker kiest met sauteer functie. Je kan dus makkelijk de rijst erin braden samen met de ui, en daarna gaar koken met de bouillon.

Onze winnaar Crock Pot CRR4726Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Risotto

Bron: https://nl.wikihow.com/Risotto-maken

Product Expert bij

Productarchives.net is het team achter slowcookertest.nl, en ons doel is om hoogwaardige koopgidsen te creëren met betrouwbare, authentieke beoordelingen, zodat consumenten weloverwogen aankoopbeslissingen kunnen nemen.Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *