Skip to main content

Roti uit de Slowcooker

roti-slowcooker

Surinaamse Roti kip in de slowcooker / Crockpot

Vandaag gaan we Roti uit de slowcooker maken. Meer specifiek Roti is een Surinaams kip recept met kerrie. Het is een beetje vergelijkbaar met het Indisch recept Kip Tikka masala in de slowcooker

Roti in de slowcooker is vol smaak en kruiden. Een slowcooker is de perfecte tool om deze stoofpotachtige kip in klaar te maken. Voor dit recept gebruiken we hele kippendijen. Je mag de kippendijen gewoon volledig zonder te snijden in de Crockpot leggen. Na de bereiding valt het vlees volledig van het botje, let er wel op dat je de botjes uit het gerecht moet vissen. Als je wilt kan je op voorhand de kip in blokjes snijden, maar zo verlies je te veel vlees. We vermijden kippenborst en kippenbouten omdat deze snel droog worden. In kippendij zit meer vet ideaal dus voor dit recept.


Dit recept begint typisch met uien, aardappelen en sperziebonen (uit blik) Zoals aangegeven moet je peulvruchten altijd voorkoken anders kan je er misselijk van worden door de stof Lectine, en met een slowcooker worden de bonen niet gekookt vandaar dat we altijd bonen uit een blik gebruiken deze zijn namelijk al voorgekookt. Verder kruiden we alles goed in en gebruiken we zonnebloemolie (voor de beste smaak). Dit recept is voor 4 personen.

TIP: In principe kan je gewoon alle ingrediënten rechtstreeks in de slowcooker bereiden op 4 uur HIGH of 8 uur LOW. Toch als je de beste smaak wilt bak je de kippendijen rondom bruin in een koekenpan op een hoog vuurtje.

Ingrediënten:

 • 500 gr kippendijen
 • 500 gr aardappelen
 • 4 grote tortilla’s of rotiplaten (kan je halen bij AH)
 • 200 gr sperziebonen
 • 1 rode peper
 • 2 el zonnebloemolie (in de koekenpan voorbraden van de kip)
 • 2 rode uien (of 2 gewone)
 • 2,5 tl kerriepoeder of kurkuma
 • 100 ml kippenbouillon (2 blokjes)
 • 2 el tomatenpuree
 • 0,5 el komijn
 • 3 teentjes knoflook
 • 3 tl Garam masala kruiden
 • 1 tl sambal manis
 • 2 el ketjap manis
 • Peper en zout naar smaak
 • 5-6 eieren (1 per persoon)



Voorbereiding: 20 min

 1. Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen.
 2. Snij de uien en de knoflook in fijne stukjes
 3. Snij de kippendijen in blokjes als je de knook later niet uit het gerecht wilt vissen. De beste smaak is om de kippendijen volledig in de slowcooker te steken. Opgelet met de botjes.
 4. Neem een koekenpan en giet hierin 2 el zonnebloem olie (zoals aangeven gebruik enkel zonnebloemolie voor de beste smaak!)
 5. Verhit de pan en bak de kippendijen rondom bruin 4-5 min.
 6. Gooi de uien mee in de pan.

Bereiding: 8 uur op LOW

 1. Leg nu de kippenblokjes of volledige kippendijen samen met de ui in de slowcooker.
 2. Zet de slowcooker op even op HIGH om de slowcooker voor te verwarmen.
 3. Doe nu 100 ml water in de pan en meng hierin 1 kippenbouillonblokje. Zodra alles goed gemixt is giet je de 100 ml kippenbouillon bovenop de kip in de Crockpot.
 4. Doe nu alle ingrediënten in de Crockpot.
 5. Nu kan je kiezen zet de stand op LOW en de timer 8 uur. Of op HIGH en 4 uur. De resultaten zijn ongeveer hetzelfde. Maar de voorkeur naar LOW.
 6. Kook 5-6 eieren in een kookpotje of eierenkoker apart.
 7. Als de kooktijd verstreken is pel je de eieren, en serveer je het gerecht met 1 ei per persoon.
 8. Vergeet natuurlijk de Roti platen niet die typisch zijn aan dit recept. Je kan ook grote tortilla’s gebruiken als je dat liever hebt.
TIP: Vergeet zeker de roti platen niet om de echte smaak van dit recept te evenaren maak je ze best zelf. Je doet dit best op tijdens het laatste uur van koken op LOW. Zo zijn de roti platen nog lekker warm als je ze serveert.



Roti platen

Typisch aan dit recept zijn de roti platen, deze haal je het best kant en klaar bijvoorbeeld bij de AH als je tijd wilt besparen. Echter Je kan de roti platen ook zelf maken.  Deze methode is de beste smaak. Zie recept rotiplaten: Het is een beetje vergelijkbaar met pannenkoeken bakken dus perfect te doen.  Als je het nog simpeler wilt kan je gewoon tortilla’s gebruiken i.p.v. roti platen. Deze zijn ook makkelijker verkrijgbaar in de meeste supermarkten.

Extra Tips

 1. Gebruik enkel zonnebloemolie om de echte roti smaak te bekomen. Als je echt niet anders kunt oké ga je gang maar voor de beste smaak gebruik zonnebloem olie.
 2. Dit is een pittig en kruidig Surinaamse recept. Roti is eigenlijk een opgerezen ovaal brood dat veel geconsumeerd wordt in India en Pakistan maar ook in andere landen zoals Singapore, Thailand, en Maleisië. Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Roti_(gerecht)
 3. Let op tijdens de bereiding en na het koken in een slowcooker wordt de buitenkant en de binnenpot heet. Gebruik altijd ovenwanten of een keukenhanddoek als je de binnenpot wilt verplaatsen.
 4. Ga nu naar onze slowcooker koopgids voor de beste modellen.
 5. Op deze website vind je zo goed als alle slowcooker recepten terug.
Onze suggestie Slowcooker kookboek
 
Prijs
Bestron ASC350
Russell Hobbs 25630-56
Multifunctioneel Crock Pot CR024
Crock Pot CR027X
Crock Pot CR052



Product Expert bij

Productarchives.net is het team achter slowcookertest.nl, en ons doel is om hoogwaardige koopgidsen te creëren met betrouwbare, authentieke beoordelingen, zodat consumenten weloverwogen aankoopbeslissingen kunnen nemen.



Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *