Runderwangen Slowcooker
Overzicht
Runderwangen stoofpot met rode wijn in de slowcooker
Vandaag gaan we de stoofpot runderwangen maken in de slowcooker. Runderwangen (beef cheeks) is een gerecht dat voor langere tijd moet stoven, vandaar dus dat een slowcooker ideaal is ervoor. Runderwangen zijn de wangspieren van een koe en op zich heel taai, maar als je ze lang genoeg kookt vallen ze letterlijk helemaal uiteen. Je kan het letterlijk met een lepel eten. Het is een beetje vergelijkbaar met pulled pork en draadjesvlees. Door de lange kooktijd absorberen de runderwangen al het vocht in de Crockpot. Je runderwangen worden eigenlijk volledige gemarineerd min of meer.
Dit recept is perfect voor in de winter, vol met kruiden en je eet het best met groenten, aardappelen of puree. Verder maken we de aromatische saus met wijn of bier. In dit slowcooker recept gaan we rode wijn gebruiken. De alcohol vervliegt maar de rode wijn blijft over en geeft een extra sterke smaak aan het vlees. Samen met de vele kruiden ga je gewoonweg dol op dit recept zijn. Dit recept is geschikt voor 4 personen en perfect voor in de Crockpot CR605(5,7L) of de CrockPot CR026X(5L). Als je een kleine slowcooker hebt verminder je de ingrediënten. Zorg gewoon dat de slowcooker niet meer dan ¾ gevuld is om overlopen te voorkomen. In het onderstaand Engels filmpje het recept: Langzaam gegaarde runderwangetjes in rode wijnsaus
Ingrediënten:
- 1 – 1.5 kg runderwangen
- 1 grote ui
- 25 gram roomboter
- 1 stengel bleekselderij
- 2 wortels
- 6 teentjes knoflook
- 50 gram witte champignons (gehalveerd)
- 50 gram bruine champignons (gehalveerd)
- 4 laurierblaadjes
- 500 ml rode wijn (2 kopjes)
- 200 ml runderbouillon (2blokjes)
- 2 el bastaardsuiker
- 1 blikje tomatenpuree
- 3 takjes verse tijm
- 3 tl zout
- 1 el Zwarte peper
Voorbereiding: 20 minuten
- Snij de ui in grote ringen, hak de knoflook.
- De wortels snijden we in kleine ringen.
- De champignons halveren we.
- Snij daarna eerst grote stukken vet weg van het vlees.
- Kruid de runderswangen goed in met zout en zwarte peper.
- Verhit een pan, de roomboter erin en bak de runderwangen goed bruin rondom 5-6 minuten.
- Zet daarna de runderwangen op een bord en herhaal met de runderwangen die nog gedaan moeten worden.
- Fruit de ui en knoflook in de pan dat de ui glazig wordt.
- Voeg de wortels en bleekselderij toe en bak nog eventjes door (2-3 min).
- Zet de slowcooker alvast even aan op HIGH om voor te verwarmen.
Bereiding: 8 uur op LOW
- Leg de ui en knoflook eerst in de slowcooker.
- Leg hier bovenop alle runderswangen.
- Giet de wijn nu in de koekenpan en verhit deze zodat de alcohol goed vervliegt.
- Giet de wijn in de slowcooker samen met alle overige ingrediënten.
- Zet de slowcooker nu op LOW en de timer op 8 uur om het vlees ongeëvenaard mals te laten worden.
- Maak de 100 ml runderbouillon in de pan en giet deze ook over in de slow cooker.
- Na 8 uur sudderen schep je het vlees over op een bord.
- Gooi de tijmstelen en laurierblaadjes weg.
- Gebruik een staafmixer en mix de inhoud tot een dikke saus.
- Doe de vloeistof in een pan en verhit deze met maïzena om de saus te verdikken.
- Doe daarna terug alles in de slowcooker en je hebt je heerlijke runderwangen met een lekkere saus. Zet de Crockpot op de warmhoudstand modus. Meestal springt de Crockpot na de kooktijd automatisch op de warmhoudstand.
Extra Tips
- Serveer met aardappelen of aardappelpuree voor de beste combinatie.
- Let altijd goed op met de staafmixer! Wees voorzichtig met de binnenpot je mag sowieso nooit in de binnenpot gaan als je staafmixer bovenkant van metaal is. Giet de inhoud van de saus over in een kom als je niet zeker bent.
- De binnenpot en buitenkant van een Crockpot worden heet tijdens en na de bereiding. Gebruik altijd ovenwanten of een keukenhanddoek.
- Ga naar onze pagina alles over slowcookers voor de laatste info.
Bron: https://healthyrecipesblogs.com/slow-cooker-beef-cheeks/
Bron: https://www.recipetineats.com/slow-cooker-red-wine-beef-cheeks/
Geen reacties gevonden