Skip to main content

Slowcooker Zwolsche Stoof

Slowcooker Zwolsche Stoof

Zwolsche stoofpot in de Crockpot

Een heerlijk winterse stoofpot is perfect voor de slowcooker en in dit geval mag Zwolsche stoof niet ontbreken.  Zwolsche stoof is een stoofpot met rundersukade of riblappen, typische stoofpot groenten zoals ui, wortel, prei gestoofd in bier of witte wijn. Wat dit gerecht extra speciaal maakt is de toevoeging van Zwolsche stoof kruiden. Je kan deze speciale stoofkruiden kopen in de Jumbo of AH onder de naam: Euroma Zwolsche Stoof by Jonnie Boer meestal in een potje van 90 gram.

Als je de Zwolsche stoof kruiden nerges kan vinden kun je ze natuurlijk ook zelf maken. We voegen dan extra toe gerookte paprika, kaneel, kruidnagel, zwarte peper, anijszaad, knoflook en laurier. Om het gerecht nog iets meer smaak te geven voegen we ook cayennepeper, komijn en rozenbloemblad toe. Nu je weet welke kruiden erin moeten gaan we aan de slag met de stoofpot.

TIP: Zwolsche stoofpot is vergelijkbaar met riblappen in de slowcooker en andere soorten stoofpot met rundersvlees. Wat dit recept zo uniek maakt is de speciale Zwolsche kruidenmix.

Dit recept is eenvoudig te bereiden, snij gewoon alle groenten in kleine stukjes. De riblappen en dikke plakken en braadt ze eerst 5 minuten rondom bruin in een pan met boter. Daarna alle ingrediënten in de slowcooker, 8 uur op LOW en voor de rest moet jij niets meer doen. De stoofpot komt er perfect vol smaak en ongeëvenaard zacht vlees uit. Om af te ronden voegen we gebakken aardappelschijfjes toe, dit past zeer goed samen met de Zwolsche stoofpot. Dit recept is perfect voor 4 personen. Wij hebben het gerecht gemaakt in de Crockpot CR605 (5,7L) maar het past ook perfect in de Crockpot CR026(5L). Als je een kleinere slowcooker hebt van bijvoorbeeld 3,5 liter verminder je de ingrediënten. Zorg gewoon dat je de slowcooker niet meer dan ¾ vult. In het onderstaand filmpje het recept Zwolsche stoof in de slowcooker.

Ingrediënten:

  • 850 gram riblappen of rundersukade
  • 2 grote ui
  • 1 prei
  • 1 wortel
  • 2 el Zwolsche stoof kruidenmix by Jonnie Boer.
  • 2 dl rode wijn of bier
  • 50 gram roomboter
  • 1 el rode wijnazijn
  • 3 el bastaardsuiker
  • 1 tl mosterd
  • Peper en zout naar smaak

Voorbereiding: 20 min

  1. Laat de riblappen op kamertemperatuur komen.
  2. Snij alle groenten in grove stukken.
  3. De riblappen mogen ook in grote stukken gesneden worden.
  4. Bak de riblappen 4-5 minuten rondom bruin in een koekenpan. Je kan deze stap overslaan als je niet te veel werk wilt hebben.
  5. Maak de runderbouillon in de koekenpan of met een waterkoker en maatbeker.

Bereiding: 8 uur op LOW

  1. Doe alle ingrediënten in de slowcooker.
  2. Deksel erop en stand 8 uur op LOW.
  3. Het laatste uur van de kooktijd bak je de aardappelschijfjes in een koekenpan voor de beste smaak. Je kan ze ook gewoon bij het recept doen maar dan is de smaak niet zo goed.
  4. Tijd om te smullen!

TIP: Door het vlees 8 uur op LOW te laten sudderen wordt het echt zacht, het zal letterlijk uit elkaar vallen. De smaak is veel sterker als je op lage temperaturen kookt.

Zwolsche Stoofpot

Extra Tips

  1. Doe nooit het deksel van de pot tijdens de bereiding anders gaat er te veel temperatuur verloren. Door de trage opstart tijd laat je het deksel gewoon op de pot tijdens de gehele bereiding.
  2. De binnenpot en buitenkant van een Crockpot wordt heet tijdens het gebruik. Gebruik altijd een keukenhanddoek of ovenwanten.
  3. De binnenpot is gevoelig voor ijzeren bestek/ spatels dus gebruik altijd een houten lepel of spatels van kunststof.
  4. Als je nog geen Crockpot hebt ga dan naar onze Crockpot TOP 10 voor de beste keuze.
Onze suggestie Slowcooker kookboek
 
Prijs
Bestron ASC350
Russell Hobbs 25630-56
Multifunctioneel Crock Pot CR024

Bron: https://www.euroma.nl/original-spices/zwolsche-stoof/ 



Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *