Skip to main content

Tajine Slowcooker

Tajine Slowcooker

Marokkaanse stoofpot: Lamstajine in de slowcooker

Voor dit recept gaan we naar het zuiden in Noord-Afrika namelijk Marokko. Tajine een traditionele en populaire stoofpot uit Marokko vol met groenten, kip, lam of rundsvlees. Een extra kenmerk van het recept zijn de vele kruiden die erin zitten meestal gebruikt met voor de kruiden Ras el hanout, dit is een kruidenmengsel van soms wel twintig of meer specerijen. De Ras el hanout kruidenmix heeft een bruine kleur en ruikt heel sterk. Als je echte Tajine maakt in de slowcooker mag dit kruidenmengsel zeker niet ontbreken! Omdat Tajine een echte Marokkaanse stoofpot is maakt het dit recept uitstekend om te bereiden in een Slowcooker / Crockpot.

Een tajine is eigenlijk een soort van slowcooker als je het zo bekijkt. Maar dan meer op een traditionele manier. Het maken van Tajine is eenvoudig. Alle groenten snijden, het vlees in blokjes, en even bakken in de pan. Daarna alles overscheppen in de slowcooker, 100 ml lamsbouillon of kipbouillon er bij, dan de Ras el hanout erbij, nog een paar extra kruiden zoals een bosje koriander en dan het deksel dicht en de slowcooker 8 uur op de stand LOW laten stoven. Op het einde van de kooktijd maak je snel de couscous met kokend water. Je serveert de couscous samen op een bord met de Tajine.

TIP: Tajine is een gerecht maar tegelijk ook de naam van de stoofpot van aardewerk. Tajine heeft honderden variaties en recepten met kip, vis, enkel groenten, lams en rundsvlees en nog veel meer. Het is eeuwen populair in landen waaronder Marokko, Tunesië, Libië en Algerije.

Op deze pagina gaan we het recept Tajine met lam en groenten in de slowcooker bespreken. Lam is ideaal om te bereiden in zowel de Tajine als een slowcooker. Na 8 uur komt het vlees er ongeëvenaard zacht uit. Bereid jezelf voor om achterover te vallen van al deze lekkere aroma’s. Dit recept is geschikt voor 4 personen en past perfect in de Crockpot CR605 (5,7L). Als je een kleiner model hebt verminder je de ingrediënten zorg gewoon dat de slowcooker niet meer dan ¾ gevuld is om overlopen te voorkomen. In het onderstaand filmpje kan je duidelijk zien hoe je Lamstajine maakt in een slowcooker.

Ingrediënten:

  • 1 lamsbout, – nek in blokjes gesneden
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 3 wortelen, in stukjes gesneden
  • 2 grote eetlepels Ras el hanout kruiden
  • 1 kaneelstokje
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 4 teentjes gehakt knoflook
  • 1 el kurkuma
  • 1 t komijn
  • 1 el olijfolie
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 zoete aardappel
  • 1 el honing
  • 1 bosje koriander
  • Couscous (laatste kwartier maken)
  • 200 ml lamsbouillon (2 blokjes)
  • 1 stukje gember van 1 cm (fijn gesneden)
  • Halve citroen geperst (sap)
  • Snufje peper en zout
  • Optioneel een paar muntblaadjes
  • 0,5 el harissa poeder

Voorbereiding: 25 min

  1. Laat eerst de lamsbout op kamertemperatuur komen. Kruid de lamsbout goed in met peper en zout en snij de lamsbout in blokjes van 1-2 cm.
  2. Verhit een pan en bak de blokjes 3-5 minuten rondom bruin. Leg ze daarna in de slowcooker. Als je pan te klein is herhaal je gewoon deze stap en bak je de resterende lamsblokjes erna in de pan.
  3. Verwarm de slowcooker voor op HIGH.
  4. Schil eerst de ui, knoflook en zoete aardappel.
  5. Fruit de ui en knoflook in de pan tot ze glazig zijn en voeg ze dan bij in de slowcooker bovenop de lamsblokjes.
  6. Maak 200 ml lamsbouillon van 2 blokjes in de pan en giet daarna in de slowcooker.

Bereiding: 8 uur op LOW

  1. Doe nu alle ingrediënten/ kruiden buiten de couscous in de slowcooker en zet de slowcooker op stand LOW en de timer op 8 uur.
  2. Als je weinig tijd hebt kan je de slowcooker op stand HIGH en timer 4 uur zetten maar aanbevolen voor Lamstajine is 8 uur low voor het beste resultaat!
  3. Het laatste kwartier van de bereiding maak je de couscous met kokend water (uit een waterkoker als je geen tijd wilt verliezen) Laat het gewoon een 6 minuten weken en je couscous is klaar.
  4. Serveer de Lamstajine op samen met de couscous en ervaar waarom dit recept zo populair is over de hele wereld!
TIP: Als het gaat om vlees stoofpotten zoals deze overheerlijke Lamstajine zet jet de slowcooker of Crockpot altijd op de stand LOW en voor minimum 8 uur. De smaken zullen sterker zijn op deze manier en ook het vlees zal ongeëvenaard mals zijn. Een slowcooker is de ideale keukentool om vlees tot in de perfectie gaar te koken.

Lamstajine uit de slowcooker

Extra Tips

  1. Als je nog geen slowcooker hebt of meer info wilt ga dan nu naar onze slowcooker info pagina.
  2. Let op met zowel de binnenpot als de buitenkant van een slowcooker worden heet tijdens en na de bereiding. Gebruiken altijd ovenwanten of een keukenhanddoek.
  3. Gebruik altijd plastic gereedschap of een houten lepel, metalen voorwerpen beschadigen de antiaanbaklaag van de slowcooker!
  4. Er bestaan honderden verschillende varianten van Tajine. Je kan in principe elke soort Tajine bereiden in de Crockpot. Vegetarische variaties, met kip, vis, niets houd je tegen om zelfs je eigen feeling aan het recept toe te voegen.
Onze suggestie Slowcooker kookboek
 
Prijs
Bestron ASC350
Russell Hobbs 25630-56
Multifunctioneel Crock Pot CR024
Crock Pot CR027X
Crock Pot CR052

Bron: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/slow-cooker-lamb-tagine



Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *