Skip to main content

Zwarte Rijst Rijstkoker

zwarte rijst koken

Wat is zwarte rijst?

Zwarte rijst ook wel verboden rijst of rijst van de keizer genoemd is bekender aan het worden omdat het een hoog gehalte aan antioxidanten bevat er zitten zelfs meer in als zwarte bessen. Zwarte rijst is veel duurder dan gewone rijst omdat het veel moeilijker te telen is. Het levert slechts 10 % van de oogst op die andere rijstsoorten doen.
zwarte rijst voedingswaardes

Zwarte rijst is een reeks van rijstsoorten van de soort Oryza sativa , beter bekend als Aziatische rijst. Er bestaan verschillende soorten zwarte rijst waaronder de Indonesische zwarte rijst, Filipijnse heirloom balatinaw zwarte rijst, pirurut ong zwarte kleefrijst , Thaise zwarte jasmijn rijst en  Chak-hao in Manipur , India. Zoals je ziet is het dus echt populair over de hele wereld.

De smaak van zwarte rijst is een typische milde nootachtige smaak. Zwarte rijst heeft een diepzwarte kleur en wordt na het koken donkerpaars (dieppaars). De donkere paarse kleur is vooral te wijten aan de anthocyaan inhoud. Zwarte rijst bevat één van de hoogste niveaus anthocyanins die in voedsel worden aangetroffen. Zwarte rijst wordt gemaakt in gerechten, rijstpap, cake, brood en noedels.

 

INFO: Vergeleken met witte rijst maar ook bruine rijst heeft zwarte rijst veel meer vezels en eiwitten. Verder zit er ook een hoge concentratie anthocyaninen wat het dus echt een voedingsrijke rijst maakt.


Hoe kook je zwarte rijst?

  1. Voor je zwarte rijst kookt spoel je het 3 keer af met water.
  2. Laat de rijst een nacht in water weken zodat het niet gaat kleven en beter verteerbaar is.
  3. Je doet net zoals witte of bruine rijst de zwarte rijst in een kookpot met daarin het water.
  4. Je kookt zwarte rijst 20 – 35 minuten.
  5. Let op de zwart-paarse kleur kan afgeven aan keramiek en emaille.

Zwarte rijst kan je koken met een rijstkoker met het is niet zo makkelijk omdat het veel langer moet koken en ook een paarse kleur afgeeft.

Bron: https://nl.wikihow.com/Zwarte-rijst-klaarmaken

Hoelang kan je zwarte rijst bewaren?

  • Zwarte rijst blijft na het koken 3 tot 5 dagen houdbaar in de koelkast in een luchtdichte verpakking.
  • In de verpakking blijft ongekookte zwarte rijst tot 6 maanden houdbaar. In de diepvries blijft het tot 1 jaar houdbaar.Onze winnaar Crock Pot CRR4726
Product Expert bij

Productarchives.net is het team achter slowcookertest.nl, en ons doel is om hoogwaardige koopgidsen te creëren met betrouwbare, authentieke beoordelingen, zodat consumenten weloverwogen aankoopbeslissingen kunnen nemen.Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *