Beste Slowcooker| Koopgids 2024
Zoek jij een veilige manier om je stoofpotje lang te laten door sudderen terwijl je op je gemak boodschappen gaat doen? Zoek dan niet verder!
Een slowcooker is het ideale apparaat om je stoofpotjes en andere gerechten veilig traag te koken. Pulled pork, hele kip, rendang en vele andere gerechten worden het best bereid in een slowcooker of Crockpot. Op deze pagina zal je alle informatie vinden over slowcookers. Wat een slowcooker is, waarom je een slowcooker in huis moet halen en hoe een slowcooker werkt.
Wij hebben alle vragen beantwoord op deze pagina! Verder kun je hier de beste slowcookers terugvinden. Wij hebben een grootschalig consumentenonderzoek en analyse gedaan van honderden slowcooker. Vanuit hier hebben wij de beste slowcookers geselecteerd voor iedere prijsklasse. Buiten deze handige suggesties kan je ook een TOP 10 vinden met de beste traagkokers die er momenteel op de markt beschikbaar zijn.
Wij hebben alle Crockpotten op deze pagina zelf getest. We proberen alle info op deze website zo up-to-date mogelijk te houden. Slowcookertest.nl is de enige en grootste slowcooker website die alle Crockpotten zelf heeft getest.
Advies: Een echte Slowcooker ook wel een Crock Pot genoemd herken je aan zijn 2 kookstanden namelijk HIGH en LOW. Multicookers daarentegen hebben verschillende standen en programma’s waaronder koken onder druk (pressure cooker).
Het enige verschil tussen de LOW & HIGH stand is de tijd die nodig is om het kookpunt van 93 °C te bereiken. Zoals je kan zien aan onze slowcooker recepten kan dit de kooktijd dramatisch beïnvloeden. De moraal van het verhaal? Als je een echte Slowcooker wil, ga dan voor een Crock Pot!
De beste slowcooker voor elke prijsklasse
[toc]
De beste slowcooker vind je hier in onze TOP 10
Alle slowcookers in onze TOP 10 zijn populaire en betrouwbare apparaten waar je niet mis mee kan slaan. We bespreken nog andere slowcookers op onze website die niet gekwalificeerd zijn voor onze TOP 10 maar voor sommige mensen toch de moeite waard zijn om te overwegen.
TOP 10 Slowcookers
Wat is een slowcooker?
Waarom een slowcooker kopen?
Een slowcooker, ook soms bekend als een Crock-Pot is een elektrisch kookapparaat om voedsel te sudderen op een lagere temperatuur dan traditioneel koken, braden of bakken. Dankzij de lage temperatuur is het mogelijk om lange uren zonder toezicht te koken. Dit is bij koken in een pot niet mogelijk normaal aangezien het water kan overkoken en droog kan komen te staan. De meeste populaire gerechten die in een slowcooker of Crockpot gekookt worden zijn, stoofvlees, soep, goulash, stoofschotels, draadjesvlees, sauzen, dranken en soms zelfs desserts, brood en cacao.
Een slowcooker of Crockpot is de ideale oplossing voor deze gerechten die meestal lang moeten door sudderen. Je kan bijvoorbeeld je gerecht eenvoudig in de slow cooker laten koken terwijl je even naar de winkel gaat. Het apparaat is beveiligd en gemaakt om lange uren achter elkaar door te sudderen.
Als dat nog niet genoeg reden is om een slow cooker te kopen dan mag je er ook zeker van zijn dat bijna alle gerechten die gekookt zijn in een slowcooker veel beter van smaak zijn. Dit komt omdat het voedsel in zijn eigen sap en waterdamp gaar wordt gekookt. Aangezien het eten niet de kooktemperatuur bereikt blijven smaken veel beter behouden. Verder voeg je nauwelijks vet of olie toe aan je gerecht, ideaal als je graag minder vet in je gerechten wil.
Hoe gebruik je een Crockpot?
Heel eenvoudig, je plaats het rauwe voedsel en vloeistof (water, wijn, bouillon) in de slowcooker. Daarna zet je het deksel op de slowcooker en zet hem aan.
Je kiest een temperatuur en start het kookproces. Na het koken wordt de warmte van het voedsel bij sommige slowcooker behouden voor een vooraf ingestelde tijd. Door het speciale afgesloten deksel wordt de hitte over het hele gerecht verspreid en kan er geen waterdamp en hitte ontsnappen. Het voedsel wordt in zijn eigen sap en waterdamp zachtjes gaar gekookt. Hierdoor moet je geen vetten en oliën gebruiken en dat maakt het gerecht in één klap gezonder.
INFO: In onze TOP 10 bovenaan kun je de beste slowcookers vinden die op dit moment te verkrijgen zijn. Deze lijst is in stand gekomen in overleg met onze partner Marmelot die meer dan 15 jaar ervaring heeft op het gebied van slowcookers. Alle slowcookers in onze TOP 10 hebben we zelf getest. Ons doel hier bij Slowcookertest.nl is dat onze bezoeker de beste mogelijke slowcooker in huis haalt!
Hoe werkt een slowcooker?
Een slowcooker bestaat meestal uit een ronde of ovale stoofpan van RVS, geglazuurd keramiek of aardewerk omgeven door een meestal metalen behuizing met daarin een elektrisch verwarmingselement. Het deksel zelf is meestal van glas en zit in een groef in de potrand. Gecondenseerde damp verzamelt zich in de groef en zorgt voor een lagedrukafdichting.
Ondanks de waterdamp die ontstaan binnenin de pot, is er helemaal geen gevaar voor een abrupte drukontlasting zoals bijvoorbeeld in een snelkookpan. Waarin een snelkookpan agressief het voedsel kookt, suddert een slowcooker rustig op een laag vuurtje het eten in de pot.
De meeste slowcookers hebben een inhoud van 1,5 tot 7 liter. Omdat de verwarmingselementen aan de bodem of zijkanten zitten hebben de meeste slow cookers een minimum aanbevolen waterstand om ongecontroleerde opwarming te voorkomen. Sommige nieuwe slowcookers hebben een aluminium gecoate of stalen pot die het sneller opwarmen mogelijk maakt en het zelfs mogelijk maakt om de pot op een kookplaat te gebruiken om vlees te bakken voorafgaand aan het koken. Dit kan heel handig zijn aangezien je na het koken direct de pot terug in zijn slowcooker behuizing steekt waarna je verder kan gaan met het traag koken van je gerecht.
De voordelen van een slowcooker
Alle voordelen van een Crockpot
Zoals je kunt zien zijn de voordelen van een Crockpot onmisbaar in de keuken, hieronder een lijst met alle voordelen van een Crockpot.
✅ Minder vetten
✅ Energiezuinig
✅ Veel sterkere smaak
✅ Veel malser vlees
✅ Veilig
✅ Aanbranden bijna onmogelijk
✅ Je moet niet roeren
✅ Je kan het apparaat voor het werken aan zetten.
✅ Makkelijk proper te maken
✅ Verbruikt veel minder water als “normaal” koken
Ideaal voor goedkope stukken vlees met bindweefsel en mager spiervezel te stoven. De smaak komt veel beter uit hierbij dan duurdere stukken vlees aangezien langzaam koken het bindweefsel verzacht zonder de spier te versterken.
INFO: Als er één ding is wat direct opvalt tijdens het testen van de Crockpotten is dat ze allemaal volledig geruisloos zijn. Soms vroeg ik me af of het apparaat aan stond, gelukkig kan je dit duidelijk zien aan de condens op het deksel en het indicatielampje.