Skip to main content

Fonduepan Test 2024

 

De beste fonduepan vind je hier

Hieronder hebben we de beste fonduepan geselecteerd voor iedere prijsklasse, met deze kun je al zeker niet misslaan.

Beste Fonduepan kopen

 

De beste Fondueset voor ieders budget

 

kaasfondue

Tefal Ef2658

High End

Elektrische Fonduepan

Fritel F0 2580

Mid Range

fonduen

Bestron AFD850CO

Budget

 

beste fondueset

Meestal is de keuze aan Fonduepannen zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zul je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ We hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor fonduepannen

✅ Betrouwbare partners

fonduepan vergelijken

De beste fonduepannen vind je hier

Zoek je een manier om verse hapjes zoals kaas, vlees maar ook vis rechtstreeks op tafel gaar te koken, dan is een fonduepan hiervoor de oplossing. Fonduen is immens populair over de hele wereld, vooral met feestdagen bij kerstavond en nieuwjaarsavond kiezen miljoenen mensen om te fonduen samen met de familie. De hapjes zijn niet alleen overheerlijk vers, fonduen is een super gezellige sociale activiteit die de familie dichter bij elkaar brengt. Lekkere warme hapjes die je rechtstreeks met een fonduevork kookt in de fonduepan.

Fonduen is ongeveer vergelijkbaar met gourmetten. Het verschil zit erin dat je bij fonduen een pan hebt waarin een vloeistof zoals kaas, ollie of bouillon wordt verhit waarin je de kleine hapjes rechtstreeks in gaar kookt. Met een gourmetstelsel bak je de hapjes dan op kleine grillplaten dus niet met een pan vloeistof.

Soms wordt er ook gekozen om deze 2 verschillende soorten funcooking te combineren voor de ultieme gezellige avond, maar dit kan ook gedaan worden met enkel fonduen. Op deze pagina bespreken we alles over fonduen. Wat een Fondue is, hoe het werkt, de verschillende soorten fonduesets, de voor en nadelen maar ook een handige TOP 10 fonduepannen met de beste modellen die er momenteel op de markt te verkrijgen zijn.

Wij hebben honderden fonduepannen geanalyseerd en gekeken naar de prijs, specificaties en accessoires. Ook Welke de populairste zijn en vanuit daar hebben we een consumentenonderzoek gedaan om te weten welke nu echt de beste fonduepannen zijn die we hier kunnen aanbevelen. Buiten onze eigen bevindingen kijken we ook naar wat de bezoeker zegt, als jij een eigen mening hebt over een product kan je op elke product pagina het product een score geven en je eigen review eronder zetten. Deze nemen we in overweging bij onze eindconclusie.

TIP: Er zijn verschillende fonduesets beschikbaar, de meest populaire zijn de kaasfondue en de vleesfondue. Verder is er nog de Chinese HOT POT en een visfondue. En ja er zijn tegenwoordig zelfs chocoladefonteinen waarmee je dessert kunt dippen in de gesmolten chocolade.

TOP 10 Fonduepannen

Model Review
1 Princess Classic Mini 182611 Princess 182611

92.67%

“Neemt weinig ruimte in en werkt verder perfect!”

ReviewPrijs
2 Tefal EF2658 Tefal EF2658

91.17%

“Een goede fonduepan die zeer eenvoudig schoon te maken is. “

ReviewPrijs
3 Tristar FO-1107 Fonduepan Tristar FO-1107

90.67%

“De pan is groot genoeg voor 8 mensen. De fondue blijft lekker warm.”

ReviewPrijs
4 Tristar FO-1109 Tristar FO-1109

90.17%

” Een goed fonduepan voor een redelijke prijs.”

ReviewPrijs
5 Princess 172665 Princess 172665

90.83%

“Fijn met de sausbakjes en makkelijk schoon te maken. Gezellig met de komende feestdagen.”

ReviewPrijs
6 Nedis FCFO110EBK6 Nedis FCFO110EBK6

90.67%

“Compact en op stroom en met thermostaat zodat de olie nooit te heet word.”

ReviewPrijs
7 Bestron AFD850CO Bestron AFD850CO

91.33%

“Hele goede pan. Temperatuur is makkelijk in te stellen, en hij is ook goed schoon te houden.”

ReviewPrijs
8 Unold 48746 Unold 48746

88.83%

“Heerlijke maaltijden bereiden en gemakkelijk in gebruik, deze Chinese fonduepan.”

ReviewPrijs
9 Severin FO 2470 Severin FO 2470

92.33%

“Groot volume en houdt alles op temperatuur.”

ReviewPrijs
10 Fritel F0 2580 Fritel F0 2580

92.83%

“Hij werkt naar behoren, makkelijk in onderhoud. Alles werd lekker gaar. “

ReviewPrijs

 

Funcooking met een fondueset?

 

Waarom een elektrische fonduepan kopen?

De grootste reden voor de aanschaf van een fonduepan is om als sociale activiteit te gebruiken tijdens de feestdagen. Er is niets gezelliger dan samen te kletsen aan tafel met lekkere hapjes die vers in een fondueset worden gekookt samen met een lekker biertje of wijntje. Fonduen draait om de momenten samen met jou en je gezin. Als jij het nog niet doet raad ik het je aan om te proberen je zal ons er achteraf voor dankbaar zijn.

Ik fondue elk jaar bij kerstavond en meestal combineer ik het met een gourmetstelsel. Er zijn tegenwoordig verschillende fondue/ gourmet combinaties waar je deze 2 tegelijk in kunt doen.  Zo kunnen we niet alleen de hapjes gaar koken en verse gesmolten kaas met de gerechten eten maar kunnen we de grillplaten van de gourmet ook gebruiken om vlees of vis in te bakken. Wij zijn nu wel met een grote familie dus de capaciteit van de fondueset die je gaat aanschaffen is eigenlijk de grootste specificatie waar je op moet letten bij de aankoop.

Dan moet je ook rekening houden met wat je erin wilt maken. Kaas, vlees, soep zijn het meest gebruikt. Ook het materiaal speelt een rol in de functie, zo zijn de aardewerk pannetjes niet zo geschikt voor vlees, de RVS pannetjes zijn dan weer beter geschikt voor vlees. Meer hierover in onze Fondueset Koopgids.

Voordelen van een fonduepan

✅ Gezellig samen aan tafel

✅ Prijs

✅ Je kunt er verschillende hapjes in gaar koken

✅ Gebruiksgemak

✅ Eenvoudig schoon te maken

✅ Meestal geschikt voor vaatwasser

✅ Verschillende materialen

✅ Elektrisch of met gasbrander

✅ Grote keuze

✅ Regelbare thermostaat

✅ Overhittingbeveiliging

✅ Anti-aanbak laag

✅ Meeste fonduesets staan stabiel

Nadelen van een fonduepan

Bepaalde fonduesets zijn duur in aankoop. Dit hangt natuurlijk ook af van de grootte maar ook de functies, zo heb je fondue / gourmet combi’s en deze kosten natuurlijk al snel het dubbel. Verder zit er in de pan hete vloeistof, dus er is gevaar voor verbranding. Altijd dus opgepast, jonge kinderen bedien je best zelf op om zeker te zijn van je zaak. Dan is elke fondueset beperkt in capaciteit, als je een grote familie hebt koop je best één voor minimum 8 personen. Tot slot als je een fondue op spiritus aankoopt moet je de flesjes vervangen als ze leeg zijn.

 

fonduepan kopen

Hoe werkt een fonduepan?

Een fonduepan is een pan waarin voedingsmiddelen in kleine stukjes worden ondergedompeld in een warme of hete vloeistof. Moderne fonduepannen zijn elektrisch maar er zijn ook fonduepannen die op spiritus werken. Fondue is origineel een Zwitsers kaasgerecht waar de kaas wordt gesmolten in een gemeenschappelijke pan. Een echte kaasfondue wordt ook wel een caquelon genoemd. Meestal zijn ze van aardewerk of porselein.

Bij een fonduepan zitten altijd lange fonduevorken met 2 punten waaraan het voedsel kan vastgeprikt worden om in de kaas, olie of bouillon onder te dompelen. De vorken hebben altijd een handvat om te voorkomen dat mensen hun vingers verbranden als de vork in de fonduepan wordt gedoopt.

Verschillenden soorten fonduepannen

Elektrische fonduepan: Een elektrische fondueset is meestal geschikt voor alle soorten fondue. De pan heeft meestal een antiaanbaklaag waardoor deze zeer geschikt is voor vlees. Nadeel is dan weer dat je een stopcontact in de buurt moet hebben.

Fonduepan met spiritusbrander: De fonduepannen met spiritusbrander zijn extra gezellig maar let wel op, door de steekvlam is er gevaar voor brand. Ook moeten de flesjes bijgevuld worden als deze leeg zijn. Het grote voordeel is dat de spiritus fonduepan volledig snoerloos is dus je bent niet beperkt en geen vervelende kabels meer.

Kaasfondue of Caquelon: Deze zijn meestal van aardewerk of porselein en enkel geschikt voor kaas. De temperatuur wordt niet voldoende heet voor vlees in te fonduen.

Chinese Hot Pot of Chinese fondue: Is een sudderende pot soepbouillon met daarin verschillende Chinese ingrediënten meestal groenten en vlees. Maar ook schaaldieren en vis gaan erin.

Gourmet/ Fonduepan combinatie: is dan weer geschikt als je tegelijk wilt fonduen en bakken. Normaal gezien moest je vroeger 2 aparte apparaten aanschaffen hiervoor maar met deze combi heb je dus beiden functies in één elektrisch apparaat.

 

Fondueset Koopgids

 

 

beste fonduepan

Type fondue

 • Kaasfondue: Geschikt voor kaas en meestal is de pan van aardewerk.
 • Vleesfondue: Zijn meestal met een RVS pan die zowel voor kaas, vlees als vis kan gebruikt worden.
 • Chinese HOT POT: Dit is dan weer een Chinese variant waarin gerechten in bouillon worden gekookt.
 • Chocoladefontein: Dit is een speciale fondue waarmee je desserthapjes van een laagje warme chocolade kunt voorzien. Dit type fondue smelt de chocolade en het werkt eigenlijk als een echte fontein.

Aandrijving

Elektrisch: Deze fonduepannen zijn het meest populair en geschikt voor alle soorten fondue. We raden een elektrische fonduepan aan zodat je niet beperkt bent in functie. Let wel op omdat het elektrisch is moet er een stopcontact in de buurt zijn, dus je zal een kabel hebben die over de tafel loopt wat als vervelend kan gezien worden.

Spiritus gasbrander: Een fondue op spiritus is gezellig en geeft een soort BBQ sfeer, het grootste voordeel is dat je niet verbonden bent aan een stroomkabel je kan dit apparaat zelfs buiten gebruiken als je dat wilt.

Waxinelichtje: Dit type fondue werkt met een soort kaarsen die de plaat / pan opwarmen. Dit soort fondue is eigenlijk het meest onhandige en we raden het dan ook af.

Accessoires

Fonduevorkjes: Bij elke fondueset zitten er fonduevorken inbegrepen. Deze hebben meestal 2 punten waarmee je de stukjes vlees, kaas of groenten kan onderdompelen in de fonduepan.

Pannetjes: Soms zitten er ook pannetjes bij ideaal voor bijvoorbeeld sauzen te serveren.

Hou rekening met de volgende factoren

Voordat je overgaat tot de aankoop van een fonduepan is het van belang de rekening te houden met de volgende eigenschappen. Niet elke fonduepan is hetzelfde en juist daarom hebben we deze koopgids samengesteld. Hier alle aankoopcriteria waar je op moet letten bij de aankoop van een fonduepan.

 • Type fondue
 • Aandrijving
 • Materiaal
 • Inhoud
 • Thermostaat
 • Prijs
 • Accessoires

Materiaal

Aardewerk: Aardewerk verwarmd geleidelijk aan en de pan is ook beperkt qua temperatuur. Met andere woorden ideaal voor kaasfondue en chocoladefondue.

RVS: Als de binnenpot van RVS is kan je hogere temperaturen bereiken. Meestal perfect voor zowel vleesfondue als Chinese fondue (HOT POT).

Gietijzer: Deze zijn het best voor vleesfondue. De temperatuur blijft langer warm.

Inhoud

De inhoud bepaald hoeveel personen tegelijk kan fonduen. Er zitten dan genoeg fonduevorken bij. De grootte hangt eigenlijk af van je gezinssituatie. Als je slechts met 2 op een kerstavond bent dan kies je een kleine fondue. Als je echter heel de familie uitnodigt kies je een zo groot mogelijke. Het meest verkochte formaat is een fondueset voor 8 personen. Een fonduepan gebruik je meestal maar enkele keren per jaar. Op kerstavond of nieuwjaarsavond is een fondueset populair.

Een fonduepan gaat jaren mee dus de aankoop die je vandaag doet kan je bij elke gelegenheid opnieuw gebruiken. Zie het aan als een familie investering.

Thermostaat: Niet alle fonduepannen hebben een elektrische thermostaat. Als je de gerechten optimaal wilt koken in de vloeistof is het van belang dat je een fonduepan kiest met thermostaat, zo voorkom je ook dat bijvoorbeeld kaas sneller aankoekt aan de binnenpan.

Prijs

Een fondueset is meestal niet zo duur voor 50 € heb je al een zeer degelijke volledige set.  Bekijk onze TOP 10 voor de beste modellen. Let er wel op hoe groter de capaciteit hoe duurder. De aller duurste fonduesets zijn meestal een gourmet / fondue combinatie met een pan voor vloeistof en meerdere grillplaten.

TIP: Let altijd goed op met kinderen, de vloeistof in de fonduepan is heet. Let ook goed op met de stroomkabel dat niemand er over struikelt, anders kan de fonduepan mee worden getrokken met alle gevolgen van dien.

Meest gestelde vragen over Fonduepannen [FAQ]

Tegenwoordig zijn alle elektrische fonduepannen veilig en hebben ze een verhitting beveiliging. Toch zoals altijd met hete vloeistoffen oppassen en zeker als er kinderen in de buurt zijn. Je kan jezelf verbranden als de pan met hete vloeistof over je krijgt. Meestal laat je de fonduepan staan bij een gelegenheid. Pas na het eten verplaatst je de fonduepan, en best ook niet laten doen door kinderen.

Meestal zijn de stukjes vlees, of vis binnen enkele minuten klaar om te eten.

Ja dat gaat, meer nog het is veel gezonder als fondue in olie. Als je toch olie gebruik raden we zonnebloemolie aan.

Als je enkel kaas wilt gebruiken dus een typische kaasfondue kies je een fondue met een pan van aardewerk. Een fonduepan van aardewerk brand niet snel aan en de temperatuur komt zacht op gang.

Je kan vlees, vis, kaas en groenten fonduen met een elektrische fonduepan. Dus bijna alles.

Hoeveel voedsel heb ik nodig als ik ga fonduen?

We raden aan per persoon ongeveer 200 gr stukjes vlees, groenten of kaas te nemen.

Gebruik de pan nooit op je kookplaat of inductievuur tenzij dit uitdrukkelijk vermeld staat in de gebruikershandleiding!

We raden af om een schuurspons te gebruiken in de pan. Anders beschadig je de antiaanbaklaag en koeken etensresten voornamelijk kaas sneller aan. Was de pan af met warm water, afwasmiddel en een zachte spons. Als er uitdrukkelijk in de gebruikershandleiding staat dat de pan geschikt is voor de vaatwasser kan je hem ook daarin schoon maken.

Als je de pan vult is het belangrijk om de minimum en maximumniveau ’s te recepteren. Meestal staan deze aan de binnenzijde van de pan aangegeven. Als je dit niet kan lezen raadpleeg dan de gebruikershandleiding.