Skip to main content

Stoomkoker Test 2024

 

De beste stoomkoker vind je hier

Hieronder hebben we de beste stoomkoker geselecteerd voor iedere prijsklasse, met deze kun je al zeker niet misslaan.

beste stoomkoker kopen

 

De beste voedselstomer voor ieders budget

 

Stoomkoker test

WMF KITCHENminis Vitalis E

High End

 

Stoomkokers kopen

SEB VC1451

Mid Range

 

Thuisgebruik stoomkoker

Russell Hobbs 19270-56

Budget

 

voedselstomer

Meestal is de keuze aan voedselstomers zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zul je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ We hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor stoomkokers

✅ Betrouwbare partners

De beste stoomkokers vind je hier

Als je de manier bij uitstek zoekt om al je gerechten te koken zonder olie of vet dan moet je zeker overwegen om je voedsel te stomen vanaf nu. Met een stoomkoker kan je snel en makkelijk voedsel stomen. Het is eenvoudig in gebruik en voedingstoffen blijven beter bewaard vergeleken met koken of braden. Niet voor niets hebben stoomkokers in veel huishoudens een nieuwe plaats veroverd. Het is vooral overgewaaid vanuit Azië en wordt voornamelijk gebruik om groente en vis te stomen. Omdat je niet braadt of bakt blijft ook de smaak en kleur beter behouden dan bij traditioneel koken het geval is.

Ontdek op deze pagina alles over voedselstomers. Wat een voedselstomer is, hoe je een stoomkoker gebruikt maar ook handige alternatieven en een lijst met de beste stoomkokers van het moment. Onze website specialiseert zich in keukenapparaten waarin je voedsel kan koken. Een stoomkoker is ongeveer hetzelfde als een rijstkoker. Alleen is de werking en verdeling verschillend.

Een stoomkoker blijft altijd de beste manier om je voedsel gaar te stomen. Tegenwoordig zijn er voedsel stomers te verkrijgen op het internet. Welke stoomkoker is nu de beste? Juist op deze vraag biedt deze koopgids een antwoord. Wij hebben letterlijk honderden modellen geanalyseerd, gekeken naar alle gebruikersbeoordelingen en specificaties. Vanuit hier zijn we eenvoudig tot een conclusie gekomen welke modellen nu het best aanbevolen kunnen worden in onze TOP 10 hieronder. Met deze modellen ga je sowieso niet verkeerd slaan!

TIP: Dankzij een stoomkoker heb je geen olie of vetten meer nodig om je maaltijden te bereiden! Vitaminen en mineralen blijven veel beter bewaard dan traditioneel koken of braden. Ook blijft de smaak beter behouden voornamelijk bij groenten en vis.

Stoomkoker TOP 10

Model Review
1 SEB VC151100 SEB VC151100

91.17%

“Deze stoomkoker doet zijn werk goed, juiste prijs kwaliteit verhouding.”

ReviewPrijs
2 Clatronic stoomkoker DG 3547 Clatronic DG 3547

93.17%

“Het product houdt wat het belooft. Makkelijk in gebruik met goed resultaat.”

ReviewPrijs
3 Tristar VS-3914 Tristar VS-3914

94.17%

“Zeer tevreden over deze voedselstomer! Prima prijs, mooi design en grote capaciteit.”

ReviewPrijs
4 WMF KITCHENminis Vitalis E 415090011 Winnaar design WMF KITCHENminis Vitalis E

95.33%

“Een voor het oog mooie stoomkoker die prachtig op het aanrecht staat.”

ReviewPrijs
5 Braun FS 5100WH Braun FS 5100WH

93.83%

“Makkelijk in gebruik, geen overkokende potten meer.”

ReviewPrijs
6 SEB VC1451 SEB VC1451

95.5%

“Eenvoud, direct, prima qualiteit. Het koken met stoom is de gezondste methode.”

ReviewPrijs
7 Philips Avance HD9170/91 Philips Avance HD9170/91

90.17%

“Super fijn product, het water kookt erg snel waardoor het stomen snel gaat.”

ReviewPrijs
8 Russell Hobbs 19270-56 Russell Hobbs 19270-56

95.5%

“Heel simpel, kookt snel en zonder veel poespas! Ook makkelijk schoon te maken. “

ReviewPrijs
9 Tefal VS4003 VitaCuisine Compact Tefal VS4003

89.67%

“Super handig om snel volledige maaltijden klaar te maken. Kadert perfect binnen gezonde levensstijl!”

ReviewPrijs
10 Braun FS 3000 Braun FS 3000

93.17%

“Super makkelijk om gezond te koken, dankzij deze compacte stoomkoker!”

ReviewPrijs
 

Wat is een stoomkoker?

 

Waarom een stoomkoker kopen?

Zoals je al kon lezen bovenaan is het grootste voordeel het behoud van voedingstoffen. Voornamelijk vitaminen blijven beter behouden vergeleken met traditioneel koken, braden en bakken. Met een stoomkoker gaar je het voedsel in stoom dat door het apparaat geproduceerd wordt.

Gedaan met olie of bakboter, enkel water en stoom is er nodig om je gerechten perfect gaar te stomen. Het is eenvoudig te zien waarom menig huishouden tegenwoordig een stoomkoker in huis hebben. De gemiddelde stoomtijd varieert afhankelijk van gerecht tussen de 5 en 15 minuten. Het gaat echt snel. Als je een gezonde persoon kent en je wilt hem of haar verassen is een stoomkoker ook een van de beste geschenken die je kunt doen.

Voordelen van een Stoomkoker

✅ Gezonder dan koken en bakken

✅ Behoud van vitaminen en mineralen

✅ Geen olie of vetten nodig

✅ Groenten krijgen een betere smaak

✅ Geschikt voor vis, vlees, rijst

✅ Ook geschikt voor pasta’s en aardappelen

✅ Je kan er zelfs eieren in maken!

✅ Gebruiksgemak

✅ Kleur wordt behouden

✅ Verschillende bereidingen tegelijk stomen

✅ Het stoomproces duurt niet zo lang

Nadelen van een stoomkoker

Een goede stoompot kost al snel 100 euro dus de prijs is het grootste nadeel. Alle voordelen maken van de food steamer een van de beste investeringen die je kan doen in je keuken. Meestal moet je na het stomen even checken of het voedsel gaar is, de perfecte tijd verschilt elke keer, het is afhankelijk van de hoeveelheid en soort voedingsmiddel die je erin stopt.

TIP: Als de tijd verstreken is van de stoomkoker check je even of het voedsel effectief gaar is. Dit verschilt meestal van gerecht tot gerecht en ook de hoeveelheid voedsel speelt een rol. Als het nog niet voldoende gaar is laat je hem nog even verder stomen.

 

beste stoomkoker

Hoe werkt een stoomkoker?

Een voedselstomer, stoomkoker of stoompan is een elektrisch huishoudelijk keukenapparaat waarin je het voedsel gaar maakt door het te stomen. Het grootste voordeel van voedsel stomen is dat voedingstoffen veel beter bewaard blijven dan bij koken of bakken. Je gebruikt geen olie of extra vetten om je gerechten gaar te stomen.

Een foodsteamer is eigenlijk simpel in werking. Het bestaat uit een waterreservoir met een verwarmingselement met daarboven op inzetschaaltjes of mandjes voor verschillende voedingsmiddelen tegelijk in gaar te stomen. De schaaltjes hebben aan de onderzijde openingen om de stoom door te laten zodat het makkelijk door heel het apparaat kan circuleren. Als het water in het waterreservoir kookt gaat het door de gaatjes van de inzetpan en zo worden groente, vis, aardappelen en nog veel meer gaar gestoomd.

Een stoomkoker is eigenlijk een keukenapparaat dat begin jaren 90 vooral in Azië gebruikt werd. Door de toenemende populariteit is het hedendaags overgewaaid en menig huishoudens heeft hier in Nederland tegenwoordig een stoomkoker in huis.

Een populair alternatief op een elektrische stoomkoker is een stoomkoker voor in de magnetron. Het werkt hetzelfde je vult water bij in de onderlaag van de stoomkoker. Maar dan zet je de volledige stoomkoker van kunststof in de microgolf waarna het op deze manier ook effectief wordt gaar gestoomd. De schaaltjes zijn meestal niet zo stabiel als bij een elektrische stoomkoker dus altijd opgelet met openen. De stoom is heet en je wilt er ook altijd zeker van zijn dat je het kokend water in de onderlaag niet over je heen krijgt!

 

Voedselstomer Koopgids

 

 

voedsel stomen

Inhoud

De totale inhoud van je voedsel stomer is de belangrijkste specificaties waar je naar moeten kijken bij de aankoop van een voedselstomer. Meestal heeft een stoomkoker meerdere schalen afhankelijk van de grootte en model. Als je alleen bent heb je met een kleine stoompan al voldoende. Als je met een gezin van 4 personen of meer bent kies je uiteraard voor een voedselstomer met een grote inhoud.

Schalen

Zoals je boven al kon lezen is de inhoud belangrijk maar de hoeveelheid schalen zijn ook van belang. Als je meerdere schalen hebt kan je voeding stomen zonder dat ze in contact met elkaar komen. Het is zelfs mogelijk om chocolade in 1 schaaltje op te waren en het andere schaaltje zalm. De smaken blijven goed apart dus ideaal als je verschillende voedingsmiddelen tegelijk wilt maken. Als je stoompan genoeg schaaltjes heeft heb je er ook eentje als reserve voor als de schaaltjes in de vaatwasser zitten.

Vermogen

De meeste stoomkokers hebben een vermogen van 500 tot 2000 Watt. Hoe hoger het vermogen hoe meer stoom je foodsteamer produceert. De kooktijd is ook afhankelijk van de hoeveelheid stoom je voedselstomer kan produceren.

Timer

Zorg er ook voor de je voedsel stomer een ingebouwde timer heeft. Zo kan je de kooktijden makkelijk opvolgen. Er zijn tegenwoordig veel stoomkokers in de omloop die geen timer hebben. Dit gaat natuurlijk ook maar het is makkelijker met een timer.

OPGELET: Na het stomen open je het mandje voorzichtig! De stoom in de schaaltjes is heet dus als je het mandje te snel open doen kan de hete stoom op je hand terecht komen. En je wilt je uiteraard niet verbranden.

Hou rekening met de volgende factoren

Vooraleer je tot de aankoop van een voedsel stomer overgaat is het van belang dat je rekening houdt met de volgende specificaties en eigenschappen:

 • Inhoud
 • Schalen
 • Vermogen
 • Timer
 • Materiaal
 • Vaatwasmachinebestendig
 • Prijs
 • Warmhoudfunctie
 • Standen
 • Extra accessoires

Materiaal

De meeste stoomkokers zijn van kunststof of roestvrijstaal gemaakt. De RVS stoomkokers zijn altijd iets duurder. Let er ook op dat plastic schaaltjes sneller verkleuren.

Vaatwasmachinebestendig

Je kan de schaaltjes van de meeste voedsel stomers proper maken in de vaatwasmachine. Kijk wel altijd goed de gebruikershandleiding na meestal staat dit erin vermeld.

Prijs

De meeste foodsteamers hebben een prijs vanaf 40 € tot 150 €. Voor 80 € haal je zeer degelijke stomers in huis. Uiteraard zijn er ook duurdere modellen van 170 € tot 250 €. Deze modellen zijn de TOP of the line en van duurzaam materiaal gemaakt met extra programma’s of functies. Ons advies? De middenprijs voedselkokers zijn zeer bekwaam in het voedsel stomen dus met deze ga je zeker nooit mis slaan!

Warmhoudfunctie

Niet elk model beschikt over een warmhoud functie. Hiermee blijft je voedsel warm na bereiding.

Standen

De meest stomers bevatten 2 draaiknoppen, eentje waar je de temperatuur op kan instellen en met de andere draaiknop kan je makkelijk de tijd instellen. Duurdere voedselstomers zijn digitaal en hebben meerdere functies en programma’s.

Extra accessoires

Afhankelijk van je model en merk zijn er verschillende stoomkoker accessoires denk hierbij aan een rijstschaal, rooster of stoomschaal. Je kan bijvoorbeeld extra stoomschaaltjes aanschaffen als je altijd reserve schaaltjes bij de hand wilt hebben. Verder zijn de rijst schaaltjes beter om rijst snel in te koken met zeer goede resultaten. Je kan natuurlijk ook een rijstkoker kopen als je rijst als een echte professional wilt koken. Bakvormen en kookboeken zijn ook extra handig als je altijd alle kooptijden bij je wilt hebben.

 

Stoomkoker schoonmaken

 

Hoe maak je een stoomkoker proper?

Je stoomkoker is gevoelig voor kalkaanslag. Ook de verwarmingselementen zijn hier dus gevoelig voor. Over het algemeen geld dat je om de 8-10 beurten je stoomkoker extra grondig reinigt met bijvoorbeeld azijn om kalkaanslag tegen te gaan. Verder is het van belang dat je de stoomschaaltjes na elk gebruik goed reinigt! Als je dit niet doet kunnen de gaatjes in de schaaltjes verstopt raken waardoor er minder stoom verspreid wordt in de stoomkoker. Uiteraard is dit niet alleen nadelig voor de kooktijd maar ook qua hygiëne is dit niet verstandig.

In de meeste gevallen kan je jouw stoomschaaltjes in de vaatwasmachine schoon maken. Als dit niet het geval is maak je deze gewoon proper met de handafwas met gewoon warm water en afwasmiddel. Hieronder het stappenplan om het basisgedeelte van de stoomkoker goed te ontkalken:

 1. Zorg dat het apparaat volledig uit staat en trekt de stekker uit het stopcontact.
 2. Vul de basisunit met schoonmaakazijn (5%) tot het verwarmingselement volledig ondergedompeld is.
 3. Steek de stekker terug in het stopcontact.
 4. Zet het apparaat nu 15 minuten aan. Als er na 15 minuten nog kalk zichtbaar is herhaal je deze procedure.
 5. Laat het apparaat en de azijn volledig afkoelen en maak hierna de hoofdunit leeg.
 6. Spoel 3 tot 4 keer na met warm water.
 7. Schuur het verwarmingselement nooit met een harde spons of haal nooit restjes eraf met een ijzer voorwerp. Je maakt zo het element kapot waarna het apparaat niet meer optimaal functioneert.

Bron: https://www.braunhousehold.com/nl-nl/faqs/Hoe-moet-ik-mijn-stoomkoker-ontkalken/a/62894

 

hoe stoomkoker ontkalken
OPGELET: Dus nogmaals was de stoomschaaltjes na elk gebruik goed af met de afwas of met de vaatwasmachine. Zo blijven je stoom resultaten optimaal en voorkom je ook groei van bacteriën en andere onhygiënische elementen. Veeg het verwarmingselement nooit af met een harde spons en krab nooit etensresten van het verwarmingselement met een ijzer voorwerp zoals bestek of een ijzeren spatel! Je beschadigt niet alleen het verwarmingselement maar ook de doeltreffendheid van het stomen.

 

Voedsel stomen in de magnetron

 

Stoomkoker magnetron

Als je liever een goedkopere manier zoekt om je voedsel in te stomen dan is een magnetron stoomkoker ook een goede oplossing. Het werkt effectief en is veel goedkoper. Hieronder enkele magnetron stoomkokers die een goede kwaliteit en gebruikersbeoordeling hebben. Let er natuurlijk wel mee op dat je voorzicht bent na het stomen. Als je de magnetron stoomkoker uit de microgolf haalt is het geheel heet en ook als je de schaaltjes open doet kan er heet stoom vrijkomen. De hoofdunit bevat meestal bijna kokend water dus altijd voorzichtig hiermee, je wilt je immers niet verbranden. Het voordeel van de elektrische stoomkokers is dat deze veel stabieler en steviger staan dus minder kans om per ongeluk iets te morsen. Verder is het verbruik van een gewone stoomkoker efficiënter als een microgolf.

 

stoomkoker microgolf

Meest gestelde vragen over Stoomkokers [FAQ]

Een voedselstomer verbruikt niet zo veel. Je kan stellen dat het altijd goedkoper is als traditioneel of inductie koken. Een stoomkoker verbruikt ongeveer 45kWh en kost ongeveer 20 cent per uur aan stroom. Gemiddeld kook je 10 – 15 minuten dus kost dit 4-5 cent per gebruikt. Als je elke dag gebruik zou maken van een stoomkoker kost je dat ongeveer 20-40 € extra per jaar.

Groente, vis, aardappelen, rijst pasta zijn de meest bereide voedingsmiddelen met een stoomkoker. Je kan er echter nog veel meer dingen in gaar stomen denk aan Vlees, kip, bonen enz…

Ja dit gaat, gebruik 150 gr rijst en 200 ml water en zet de bijgeleverde rijstschaal in de stoomkoker. Zet het apparaat 25 minuten aan dit moet voldoende zijn. Als het niet voldoende is giet je wat water bij en laat je het nog even door stomen. Ons advies? Gebruik een rijstkoker als je voornamelijk rijst eet bij elk gerecht. Je spaart niet alleen tijd uit de resultaten zijn ook beter.

Neen! Aanbranden en overkoken zijn verleden tijd met een stoomkoker! Het is eenvoudig in gebruik. Na het stomen check je gewoon of alles gaar is zo niet stoom je nog even door.

Neen! Aluminiumfolie belemmert de stoomcirculatie in het apparaat dus je wilt dit vermijden!

Ja dit mag. Je kan diepgevroren voedsel stomen zonder ze eerst te ontdooid. Uiteraard zal het stoom proces iets langer duren omdat het eerst moet ontdooien. Maar het gebruik is volkomen veilig!

Ja dit gaat afhankelijk van welk dessert je wilt bereiden. Crème brulé en rijstpap hebben heel goede resultaten met een stoomkoker.

Ja je kan pasta gaar stomen met een stoomkoker. Voedingstoffen zullen op deze manier beter behouden worden. Meestal zit er een extra rijst schaaltje bij je apparaat waarin je rijst of pasta beter kan stomen.