Skip to main content

Rijstkoker Test 2024

 

De beste rijstkoker vind je hier

Hieronder hebben we de beste rijstkoker geselecteerd voor iedere prijsklasse, met deze kun je al zeker niet misslaan.

 

beste rijstkoker

 

De beste rijstkoker voor iedere situatie

 

rijstkokers

Solis Duo Programm 817

High End

 

rijstkoker kopen

Crockpot CRR4726

1 – 3 personen

 

snel rijst koken

Tomado TRC1001S

Budget

 

 

Meestal is de keuze aan rijstkokers zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zal je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ We hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor rijstkokers

✅ Betrouwbare partners

De beste rijstkokers vind je hier

Als je een snelle en efficiënte manier zoekt om rijst perfect te koken dan weet je dat het niet altijd zo vanzelfsprekend is. Rijst die te lang doorgekookt is, rijst die niet gaar genoeg is of rijst die te glibberig proeft omdat het niet fatsoenlijk is afgespoeld. Er zijn veel factoren die het eindresultaat kunnen beïnvloeden.

En juist om die reden is het aanschaffen van een rijstkoker of rijststomer een slimme keuze als je meer dan ééns per week rijst kookt.

Op deze pagina vind je alle informatie over rijstkokers. Wat een rijstkoker is, hoe het werkt, alle voordelen van een rijstkoker en hoe je het moet gebruiken. Buiten deze nuttige informatie vind je ook nog een Koopgids met specificaties waar je zeker moet op letten bij de aankoop van een rijstkoker. Zo hebben sommige modellen een warmhoudfunctie maar ook een extra stoommandje om groenten in te stomen is in tegenwoordig.

Verder vind je een TOP 10 met de beste rijstkokers terug op deze pagina. Tegenwoordig is het even zoeken als je een degelijke rijstkoker wilt kopen.

Er zijn honderden modellen te verkrijgen en omdat de keuze zo groot is kan je al direct verdrinken in het aanbod. Wij hebben gekeken naar de meest populaire rijstkokers met de beste gebruikersbeoordeling. Vanuit hier hebben we gekeken wat de mensen vonden van het apparaat en zo hebben we samen met product data en andere specificaties een oordeel kunnen vellen welke rijstkokers het beste zijn en welke we in onze TOP 10 kunnen aanbevelen.

Lees hier het stappenplan hoe je rijst kookt in een rijstkoker. Een rijstkoker gaat redelijk snel. Als je een trage manier zoekt om je stoofpotjes te bereiden bekijk dan zeker onze Slowcooker Koopgids voor de beste modellen.

Rijstkoker TOP 10

Model Review
1 Princess 271940 Princess 271940

92.17%

“Prima rijstkoker, simpel in gebruik, alleen knopje indrukken als je de rijst wilt koken.”

ReviewPrijs
2 Tristar RK-6117 Tristar RK-6117

85.83%

“Het is een hele fijne pan voor iemand die alleen is maar ook zeker voor 2 personen die geen grote eters zijn. De rijst kookt en blijft daarna warm.”

ReviewPrijs
3 MOA RC18S MOA RC18S

93.5%

“Duidelijke beschrijving, werkt naar behoren en zeer degelijke prijs/kwaliteit verhouding.”

ReviewPrijs
4 Tefal Classic Zwart RK1028 Tefal RK1028

94.67%

“Deze rijstkoker is mooi zwart, niet zwaar en lekker compact.”

ReviewPrijs
5 Solis Rice Cooker Duo Programm 817 Solis Duo Programm 817

93.17%

“Heel makkelijk te hanteren en zeer zeker fijn en snel je groenten en rijst ter gelijk klaar.”

ReviewPrijs
6 Russell Hobbs 19750-56 Russell Hobbs 19750-56

93.83%

“Deze rijstkoker is simpel te bedienen en functioneert goed.”

ReviewPrijs
7 TRC1001S Tomado TRC1001S

91.17%

“Een hele fijne rijstkoker, makkelijk in gebruik en dat voor een voordelige prijs!”

ReviewPrijs
8 Russell Hobbs 27020-56 Russell Hobbs 27020-56

90.33%

“Ideale rijst koker voor huishoudens bestaande uit 1 of 2 man. Super degelijk en makkelijk in gebruik”

ReviewPrijs
9 Inventum RK140ZW Inventum RK140ZW

93%

“Mooi en compact apparaat, geeft ook bij kleinere hoeveelheden rijst een goed resultaat. Ook geschikt voor dimsum stoomhapjes. “

ReviewPrijs
10 Tristar RK-6127 Tristar RK-6127

94.67%

“Het is een makkelijke rijstkoker in gebruik en er kan lekker veel in. Ziet er mooi uit en een goede prijs- kwaliteitsverhouding.”

ReviewPrijs

Voor meer interessante rijstkokers, klik hier.
 

Wat is een rijstkoker?

 

Waarom een rijstkoker kopen?

Als je eenvoudig zonder omkijken op een snelle en vooral energiezuinige manierheerlijke luchtige rijst wilt koken dan kan dat een vanzelfsprekend argument zijn om tot de aankoop van een rijstkoker over te gaan. Verder is de andere benaming van rijstkoker, rijststomer en je kan dus met de meeste rijstkokers ook gewoon groenten stomen, kip of vis.

Het echte voordeel van rijst koken in een rijstkoker is de simpele bereiding. Je pakt een hoeveelheid rijst. Voegt daar het aanbevolen water hoeveel bij en kiest je programma. Het water wordt gekook en zodra het water verdampt is, is je rijst klaar. Zeg vaarwel tegen water afgieten en ook tegen aangekoekte rijst. De rijst zal door de waterdamp perfect gekookt zijn.

De Voordelen van een rijstkoker

✅ Kleeft niet

✅ Betere smaak

✅ Perfecte resultaten

✅ Rijst koekt nooit meer aan

✅ Goedkoop

✅ Klaar in 20 minuten

✅ Je kan iets anders doen terwijl de rijst kookt

✅ Je moet de rijst niet afgieten

✅ Na het koken wordt de rijst warm gehouden

✅ Voorkomt overkoken

✅ Energie efficiënt

Wat kan er in een rijstkoker?

 • Rijst, pasta, noedels, Quinoa
 • Soepen
 • Kip, vis
 • Groenten
 • Stoommaaltijden (met stoommandje)
 • Stoofschotels
Solis Duo Programm 817

 

Beste rijstkokers

Hoe werkt een rijstkoker?

Een rijstkoker of rijststomer is een geautomatiseerd keukenapparaat dit is ontworpen om rijst te koken of stomen. Het bestaat uit een warmte element, een kookpot en een thermostaat. Je vult de kom met rijst en een beetje water en alles wordt dan op vol vermogen gekookt. Het water is voortdurend 100 °C. Zodra al het water verdampt is komt de temperatuur boven het kookpunt uit waardoor de thermostaat zichtzelf uitschakelt.

Sommige modellen schakelen over naar de warmhoudfunctie op een laag vermogen waarna de rijst op een zachte temperatuur van 65 °C wordt warm gehouden. Eenvoudige modellen schakelen volledig uit zodra de thermostaat uitvalt.

De meeste rijstkokers kunnen ook als stomers gebruikt worden, dus je kan hier ook groenten, kip en vis in bereiden. Meestal zit er een extra stoommandje bij de rijstkoker inbegrepen. Zorg er altijd voor dat je de rijst goed afspoelt voor je deze gaat koken. Rijst bevat veel zetmeel. Tijdens het afspoelen kan je dit duidelijk zien doordat het spoelwater wit doorzichtig wordt.

Hoe kook ik rijst in een rijstkoker?         

Rijst bereiden in een rijstkoker is kinderspel, meestal duurt het 30 minuten voordat je rijst volledig gekookt is. hieronder de stappen die jij moet volgen om de perfecte rijst te maken:

 1. Spoel de rijst goed af met vloeiend water (rijst bevat veel zetmeel).
 2. Doe de rijst in de kookpot samen met de aangegeven hoeveelheid water.
 3. Schakel het apparaat in en kies je programma.
 4. Zodra de rijst gekookt is laat je hem een 5-10 minuten rusten.
 5. Als je rijstkoker een warmhoudfunctie heeft kan je hem nog langer laten rusten.
 6. Roer de rijst door elkaar met een houten lepel.
 7. Serveer perfecte rijst.
TIP: Bruine rijst heeft over het algemeen een langere kooktijd nodig. Je zal dus ook meer water moeten toevoegen als je bruine rijst wilt koken.

 

Rijstkoker / Rijststomer Koopgids

 

Hou rekening met de volgende factoren

Voordat je overgaat tot de aankoop van een Rijstkoker is het van belang de rekening te houden met de volgende specificaties, afhankelijk van je eigen voorkeur moet je goed opletten op de volgende eigenschappen:

 • Inhoud
 • Reinigen
 • Gebruiksgemak
 • Multifunctioneel
 • Stoommand
 • Uitneembare binnenpan
 • Warmhoudfunctie
 • Glazen deksel
 • Automatische afslag

Inhoud

Afhankelijk van je gezinssituatie kies je een apparaat dat het best bij je past. Als je slechts met 2 personen woont ga je gewoon voor een kleinere rijstkoker. Als je met 6 personen of meer bent kies je ook een rijstkoker met een grotere capaciteit. Meestal kan je porties rijst lezen op de product pagina.

Reiniging

Rijst kan behoorlijk plakkerig zijn en lastig schoon te maken als je de verkeerde rijstkoker in huis haalt. Zorgt altijd dat je rijstkoker een antiaanbaklaag heeft en dat de binnenpan uitneembaar is. Zo kan je deze makkelijk afwassen of in de vaatwasser steken.

Gebruiksgemak

Als je gewoon simpel rijst wilt koken kies je best een model met zo weinig mogelijk functies.

Multifunctioneel

De meeste rijstkokers kunnen ook gebruikt worden als stomer. Ideaal voor stoofpotjes, groenten, kip of vis te stomen.

Stoommand

Een stoommandje is de perfecte aanvulling om groenten zoals broccoli te stomen.

 

Rijstkoker kopen

Uitneembare binnenpan

Een uitneembare binnenpan is tegenwoordig gewoon de norm. Makkelijk proper te maken en eenvoudig op te dienen. Kies zeker een model met een uitneembare binnenpan!

Warmhoudfunctie

Sommige modellen beschikken over een warmhoudfunctie die aan springt zodra het water is verdampt. Meestal wordt de rijst warm gehouden op 65 °C.

Glazen deksel

Als je graag wilt zien wat er in de pot zit kies je een rijstkoker met een transparant deksel. Zo heb je ook controle voor als er zich toch iets verkeerds moest voortdoen.

Automatische afslag

Tegenwoordig springen de rijstkokers af zodra het water verdampt is. Om toch zeker te zijn van je zaak check je even de product specificaties.

TIP: Spoel de rijst altijd goed af voor je het in de rijstkoker steekt. Rijst bevat van nature veel zetmeel als je niet voldoende afspoelt kan de rijst plakkerig worden.

 

Het juiste gebruik van een rijstkoker

 

Juiste verhouding water en rijst

Als je gebruikt maakt van een rijstkoker zijn er verschillende dingen waar je op moet letten. Zo moet je eerst altijd de gebruikershandleiding lezen, dit zijn slechts enkele pagina’s waarop staat hoeveel water je bij de rijst moet toevoegen. Dit verschilt van model tot model. Bij elke rijstkoker zit een maatbeker van meestal 160 ml. De verhouding zien er ongeveer zo uit:

 • 1 maatbeker rijst = 2 maatbekers water, dus het dubbel.
 • 2 maatbekers rijst is dan weer 3 of 4 maatbekers.

Lees dus goed de gebruikershandleiding na voor de juiste verhoudingen. Ook verschillen de verhoudingen per rijstsoort, zo heb je meer water nodig om zilvervliesrijst of zwarte rijst te koken dan bijvoorbeeld gewone witte rijst. Dit staat meestal ook in de gebruikershandleiding.

Zodra je de rijst en water in de rijstkoker hebt gedaan zet je het deksel erop. Het deksel heeft altijd een stoomopening, hieruit kan hete stoom ontsnappen, dus nooit met je hand voor de stoomopening komen, je kan je verbranden.

De bediening is zeer eenvoudig, je zet de rijstkoker aan. Zodra de rijst klaar is detecteert de rijstkoker dat het water verdampt is en springt hij automatisch op de warmhoudstand. Deze kan meestal tot een uur blijven aan staan. Let wel op het best is dat je het niet te lang op de warmhoudstand laat om kleven te voorkomen.

Stomen met een stoommandje

Dan zeer belangrijk sommige rijstkokers hebben meerdere functies zoals stomen en sauteren. Dit is niet voor elke rijstkoker hetzelfde dus opgelet! Als je rijstkoker een stoom functie heeft zit er meestal een stoommandje bij waarin je groenten, kip, vlees of vis kan stomen. De waterverhouding voor stomen is anders als dan rijst koken, dus lees opnieuw goed je gebruikershandleiding na.

OPGELET : Bij het stomen let je goed op als hij op de warmhoudstand springt is het water op dus dan zet je de rijstkoker uit. Als je hem toch aan laat staan kan de binnenpot verbranden door het sap van de inhoud van de stoommand. Het best zet je gewoon het apparaat uit na het stomen. Blijf ook zeker in de buurt en verlaat nooit het huis tijdens het stomen. Niet alle rijstkokers hebben een stoomfunctie begin dus niet te stomen zonder eerst te lezen wat de functies zijn.

 

Sauteerfunctie voor vlees rondom te braden

Sommige rijstkokers zoals de Crockpot CR60399 hebben een sauteer functie, hiermee kan je vlees, kip of groenten rondom bruin braden. Let wel op want de temperatuur is hoog, je moet erbij blijven en met een houten lepel of spatel het vlees goed omdraaien zodat het niet aanbakt. Kook de rijst nooit op de sauteerfunctie! Anders zal je rijst gewoonweg aanbranden. De sauteerfunctie is meestal aantrekkelijk voor mensen die risotto rijst willen maken. Een rijstkoker met sauteerfunctie is ideaal voor risottorijst.

 

rijstkoker als stomer gebruiken

Automatische Warmhoudstand

De meeste rijstkokers springen automatisch op de warmhoudstand zodra de rijst gekookt is, extra handig maar ook opgepast. Het best is om niet te lang te wachten nadat de rijst gekookt is. Serveer het zo snel mogelijk en zet het apparaat uit.

Waar je zeker op moet letten tijdens het gebruik

 • Tijdens het gebruik komt er veel stoom uit de stoomopening, om deze reden zet je de rijstkoker best niet onder een keukenkast, omdat er anders veel waterdamp op je keukenkast komt. Zorg dat er boven de rijstkoker voldoende ruimte vrij is. Als het gaat zet je de rijstkoker onder de dampkap.
 • Haal het deksel nooit van de rijstkoker tijdens het koken of stomen want er ontsnapt hete stoom, dit is gevaarlijk en je kan je snel verbranden als je dit toch doet!
 • De rijst die je kookt verdubbeld in volume zodra de rijst volledig gekookt is. Dus 3 potjes worden dan eigenlijk 6 potjes. Als je inschept lijkt het misschien weinig maar zodra het gekookt is blijkt er meer dan genoeg rijst te zijn.
Onze winnaar Crock Pot CRR4726

Meest gestelde vragen over Rijstkokers [FAQ]

Je kan bijna alle soorten rijst koken in een rijstkoker. Hieronder rijstsoorten die je zeker kan koken. Let wel op de water / rijst verhouding kan verschillen per rijstsoort, zo hebben bruine rijst, rode rijst en zwarte rijst meer water nodig omdat deze langer moeten koken voor ze gaar zijn. Hieronder de soorten rijst die je kan maken in een rijstkoker:

Buiten deze rijstsoorten is het ook mogelijk om pasta en noedels te koken en als je rijstkoker deze functie heeft kan je er ook groenten in stomen of mee sauteren. Sauteren is ideaal om sushi rijst in te koken.

Je kan het apparaat vanbinnen reinigen met een beetje azijn en kokend water. De buitenkant veeg je gewoon of met een vochtige doek.

Met een rijstkoker kan je rijst, pasta, quinoa en noedels koken. Verder kan je ook soepen, kip, vis en groenten stomen in de meeste modellen. Lees altijd aandachtig de gebruikershandleiding of je apparaat over deze stoomfuncties beschikt.

Tefal, Russel Hobbs en Crock-Pot zijn de beste merken met een groot assortiment rijstkokers. Als je niet weet welke rijstkoker je moet kopen, kies dan één van onze winnaars.