Multicooker Test 2023
De beste multicooker vind je hier
Overzicht
- 1 De beste multicooker voor ieders budget
- 2 Multicooker TOP 10
- 3 Wat is een Multicooker?
- 4 Waarom een multicooker kopen?
- 5 Voordelen van een Multicooker
- 6 Nadelen van een multicooker
- 7 Hoe werkt een multicooker?
- 8 Multicooker Koopgids
- 9 Verschillende programma’s en kookmethodes
- 10 Hoe maak je een multicooker proper?
- 11 Meest gestelde vragen over Multicookers [FAQ]
Hieronder hebben we de beste multicooker geselecteerd voor iedere prijsklasse, met deze kun je al zeker niet misslaan.
De beste multicooker voor ieders budget
Meestal is de keuze aan multicookers zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zul je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.
✅ Uitgebreid consumentenonderzoek
✅ We hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest
✅ Reageer en geef jouw feedback
✅ Informatief referentiepunt voor multicookers
✅ Betrouwbare partners
De beste multicookers vind je hier
Als je een multifunctioneel keukenapparaat zoekt waarmee je kan koken, braden, stomen, slowcooken en snelkoken zoek dan niet verder, een multicooker is de ideale oplossing hiervoor. Gedaan met pannen en potten die veel ruimte in beslag nemen maar ook voor veel afwas zorgen.
Een multicooker is een innovatie uitvinding die al deze toepassingen automatiseert. Je gooit de ingrediënten in de multikoker, kiest een programma’s en het apparaat doet alles vanzelf. Je moet er zelf niet bijblijven en je kan rustig andere taken doen of even in de zetel gaan liggen als je dat wilt. Als het programma klaar is stop het apparaat met koken en blijft het eten warm door de warmhoudfunctie. Een multicooker is een veilig apparaat waar je altijd op kunt rekenen. De binnenpan is van goede kwaliteit en heeft een antiaanbaklaag zodat je gerechten zelden aankoeken.
Op deze pagina bespreken we letterlijk alles over multicookers. Wat een multicooker is, hoe het werkt en hoe je het moet gebruiken. Ons team heeft een consumentenonderzoek gedaan en vele multicookers geanalyseerd, maar ook gekeken naar alle gebruikersbeoordelingen, functies en data. Zo hebben wij de beste multicooker geselecteerd voor jou. Met deze ga je zeker niet misslaan. Je kunt de beste multikokers terug vinden in onze TOP 10 hieronder. Lees onze Koopgids voor alle specificaties en functies die zeker niet mogen ontbreken op een goede multicooker.
Multicooker TOP 10
Wat is een Multicooker?
Waarom een multicooker kopen?
Door zijn multifunctionele kooktechnieken kan je veel ruimte uitsparen. Gedaan met pannen en potten, een multicooker is een alles in één apparaat. Koken, braden, stomen, stoven en zelfs slowcooken is mogelijk met een multicooker. Haal dit innovatie apparaat in huis en je zult nooit meer zonder kunnen.
Voordelen van een Multicooker
✅ U bespaart tijd
✅ Multifunctioneel kookapparaat
✅ Voorgeprogrammeerde snelkookfuncties
✅ Digitaal controlepaneel
✅ Warmhoudfunctie
✅ Timer
✅ Ideaal voor kleine ruimtes
✅ Goede beveiliging
✅ Makkelijk schoon te maken
✅ Antiaanbaklaag
Nadelen van een multicooker
Het grootste nadeel van een multicooker is de hoge prijs. Een multifunctioneel apparaat moet natuurlijk van goede kwaliteit zijn en veilig om te gebruiken. We raden af om voor de goedkoopste modellen te gaan. Ga altijd voor multikokers boven de 50 €. Een degelijke multicooker vind je vanaf 80 – 100 €.
Als je echt een goedkope multicooker wilt ga dan voor onze budget winnaar. We hebben een groot aantal multikokers bekeken en beoordeeld. Vanuit hier hebben we enkel de beste en populairste goedkope multicookers geselecteerd en zo hebben we onze budget multicooker winnaar uitgeselecteerd. Door zijn vele functies kan het voor de beginnende gebruiker even wennen zijn. Lees altijd goed de gebruikershandleiding na de aankoop van je favoriete multikoker, Elke multicooker is verschillend in gebruik en functies dus het is normaal dat je van dag 1 niet elke functie kent.
Als je de multicooker enkele maanden in gebruik hebt zal je het apparaat meer en meer appreciëren en nadien kun je nooit meer zonder! Een multicooker is het ultieme kooktoestel vanaf nu gedaan met tientallen potten en pannen!
Hoe werkt een multicooker?
Een multicooker ook multikoker, pressure cooker of Instant Pot genoemd is een multifunctioneel elektrisch keukenapparaat voor geautomatiseerd koken met behulp van een timer. Een typische multikoker kan voedsel koken, sudderen, bakken, braden, grillen, roosteren, stoven en stomen.
Elke multicooker is voorzien van een binnenpan waarin je de ingrediënten plaatst. Hierna kies je het juiste programma kiest en vervolgens laat je de de multicooker koken, meestal zonder verdere tussenkomst.
Sommige multicookers hebben een regelbare thermostaat waar je de temperatuur mee kan instellen. Naast de instelbare programma’s kunnen multicookers ook een warmhoudfunctie of een functie met uitgestelde timer hebben zodat het voedsel begint te bereiden op een vooraf ingesteld tijdstip. Ideaal als je na een drukke werkdag thuiskomt en je gerecht staat klaar. Sommige multicookers kunnen ook functioneren als een slowcooker.
Multicooker Koopgids
Inhoud
De meeste multicookers hebben een inhoud van 1,5 Liter tot 7 liter. De inhoud is één van de belangrijkste specificaties die je in je achterhoofd moet houden bij de aankoop. Ben je alleen of enkel met je partner dan is een kleinere multicooker voldoende. Let op als je toch liever meer in één keer kookt zoals bijvoorbeeld soep of spaghetti dan kan een groot model toch de betere keuze zijn. Als je met 4 of meer bent kies je altijd een grote multicooker! Je wilt absoluut vermeiden dat je 2 keer gaat moeten koken omdat het apparaat te klein is.
Vermogen
Het vermogen is ook belangrijk bij de keuze van je apparaat. Hoe hoger het vermogen hoe sneller je multi koker de gerechten kan bereiden. Een multicooker met een laag vermogen van bv. 500 Watt zal meestal geen snelkook functie hebben.
Verschillende programma’s
Een multikoker heeft meestal veel verschillende programma’s. Denk hierbij aan braden, bakken, stomen, slowcooken maar ook de functie van een snelkookpan.
Timer
Met deze functie kan je de multikoker vooraf instellen zodat het apparaat op de ingestelde tijd het gerecht begint te bereiden op het programma van je keuze. Super handig.
Temperatuur en warmhoudfunctie
Kies zelfs op welke temperatuur het apparaat moeten koken of braden, maar ook hoe lang. Let op dat sommige modellen de temperatuur functie niet hebben. Bij sommige multicookers kan je enkel het vooraf ingestelde programma gebruiken. Zorg ook altijd dat je multicooker een warmhoudfunctie heeft zodat het gerecht warm blijft na de bereiding.
Hou rekening met de volgende factoren
Een multicooker heeft veel specificaties en eigenschappen waarvan we vinden dat je zeker op de hoogte moet zijn. Zeker als je van plan bent om een goede multicooker te kopen is het van belang dat ze de eigenschappen hebben die je wilt gebruiken. In dit hoofdstuk alle specificaties waar je zeker op moet letten bij de aankoop van een multicooker.
- Inhoud
- Vermogen
- Verschillende programma’s
- Timer
- Temperatuur en warmhoudfunctie
- Vaatwasmachinebestendig
- Handvatten
- Prijs
- Extra accessoires
- Slowcooker of multicooker?
Vaatwasmachinebestendig
Kijk ook goed of de binnenpan vaatwasmachinebestendig is. Zo niet kan je alles met de hand afwassen. Dit is niet altijd slecht natuurlijk, ga naar onder om te lezen hoe je de multikoker schoon maakt.
Handvatten
Niet alle multicookers hebben 2 handvatten, kijk naar de foto als je 2 handvatten wilt mogen deze zeker niet ontbreken.
Prijs
De prijzen van een goede multicooker beginnen rond de 85 €. Ga indien mogelijk niet lager als deze prijs, het multifunctioneel apparaat moet van goede kwaliteit zijn. Duurdere modellen kosten al snel 200 €.
Extra accessoires
Maatbekers, rijstlepels, stoommandjes, inzetpannetjes, bakvormen en nog veel meer accessoires die zeker handig kunnen zijn als je veel gebruik maakt van een multicooker.
Slowcooker of multicooker?
We gaan eerlijk zijn als je stoofpotjes wilt bereiden is een slowcooker de betere keuze! De temperaturen zijn zeer nauwkeurig en de pot is speciaal gemaakt om langere tijden +8 uur te kunnen bereiden zonder omkijken. Als je ook wil snelkoken en bakken dan raden we je een multicooker aan.
Verschillende programma’s en kookmethodes
Multicooker met optie functie of gerecht
Er zijn 3 verschillende soorten multicookers, eentje waar je enkel op vooraf ingestelde gerechten kunt selecteren. Eentje waar je op functie kunt selecteren, dus timer en temperatuur. Maar ook een combinatie van beiden is mogelijk. Kijk goed naar de functies van het apparaat vooraleer je een aankoop doet. Hieronder alle typische kookprogramma’s:
Koken: bereikt het kookpunt en blijft gedurende een vooraf bepaalde tijd op het kookpunt. Kan worden gebruikt voor het maken van soepen, bouillons, rijst en granen, melk havermout.
Pasta: Dit programma kan worden gebruikt voor het koken van deegwaren, knoedels, eieren, worstjes en andere producten waarvoor heet water nodig is. (90 – 115 °C).
Sudderen: Aan de kook brengen en dan verder laten sudderen op een iets lagere temperatuur. Gebruik deze procedure om gestoomde groenten, vlees en zeevruchten te bereiden.
Braden: Gebruik deze instelling om vlees, gevogelte, vis, groenten en zeevruchten te braden. Het deksel kan tijdens het roosteren worden geopend of gesloten. (140-160 °C)
Bakken: Cake en gebak maar ook koekjes en ovenschotels kan je met deze instelling in no time bereiden. (120-180 °C)
Stomen: Stomen van groenten, vlees (100-115 °C)
Soepen: Voor het maken van soepen, bouillons en diverse dranken. (90-110 °C)
Rijst / granen / Pilav: Verhitten tot koken en het kookpunt handhaven tot het water op is (door verdamping of absorptie van de ingrediënten). Gebruik deze instelling voor het koken van gekookte rijst, erwten, boekweit, bonen en grove granen. (100 °C)
Yoghurt/Pasta: Zelfgemaakte yoghurt maken en pasta kneden gedurende maximaal 12 uur. (35-60 °C)
Warmhouden: dit kan automatisch worden geactiveerd nadat bepaalde programma’s zijn afgewerkt en kan voedsel gedurende enkele uren warm houden. Gewoonlijk wordt een temperatuur van 70°C of hoger aangehouden om de groei van schadelijke bacteriën te voorkomen.
Uitgestelde timer: regelt de starttijd van het koken (timer). Deze functie is alleen beschikbaar voor programma’s waarbij de gebruiker tijdens de verwerking niet hoeft in te grijpen en waarbij de ingrediënten tijdens de vertraging veilig bij kamertemperatuur kunnen worden bewaard.
Steriliseren voedsel: kan worden gebruikt om babyproducten te steriliseren door stomen of om droge resten uit de pan te helpen verwijderen nadat het koken is voltooid (100-115°C).
Multicooker schoonmaken
Hoe maak je een multicooker proper?
Lees dit stappenplan om je multicooker terug als nieuw te laten blinken. Het is belangrijk dat je na elk gebruik je multicooker voldoende proper maakt om groei van bacteriën te voorkomen. Was de multicooker nooit af met een ijzeren spons en vermijd los krabben van etensresten met ijzeren bestek. Hieronder ons stappenplan:
- Zet het apparaat uit en trek de stekker uit het stopcontact.
- Laat het apparaat eerst volledig afkoelen.
- Gebruik nooit harde borstels, sponzen en schuurmiddel!
- Gebruik een vaatwasser indien dit duidelijk vermeld staat in de gebruikershandleiding.
- Gebruik warm water en wasmiddel zoals Dreft.
- Veeg de binnenpan uit met de zachte kant van een spons of doek.
- Spoel daarna grondig af met water.
- Droog de binnenpan goed af moet een handdoek.
- Het verwarmingselement onder de binnenpan moet je voorzichtig behandelen. Bekras deze nooit! Gebruik enkel een zachte spons of doek met warm water, eventueel met een lichte citroenoplossing. Schuur etensresten nooit rechtstreeks af anders kan je warmte element beschadigd geraken.
- Veeg de buitenkant van je multicooker af met een vochtige doek en droog goed na.
Bron: Hoe de multicooker te wassen en te reinigen: Stappenplan
Meest gestelde vragen over Multicookers [FAQ]
Je kan bijna alle gerechten bereiden in een multicooker. Vlees, groenten, aardappelen, vis, pasta’s rijst, sauzen, stoofpotten, brood, cake…
Een multicooker heeft een groot aantal kookprogramma’s. Een slowcooker daarentegen kan de gerechten enkel traag koken op een laag vuurtje. 80-90°C. Een goede multicooker kan ook als snelkookpan gebruikt worden.
Lees altijd eerst de gebruikershandleiding keramische binnenpannen mogen niet in de vaatwasmachine gewassen worden tenzij uitdrukkelijk vermeld. Het best is dat je de binnenpan met de hand was met warm water en wasmiddel. Gebruik altijd een zachte spons en gebruik nooit schuurmiddel! Ga naar het hoofdstuk multicooker schoonmaken voor meer info.
Als je multicooker een condenopvangbak heeft wordt dit gebruik voor het correct opvangen van gecondenseerde vloeistof tijdens het gebruik van de snelkookfunctie.
Om aanbranden te voorkomen tijdens het braden van vlees en andere gerechten gebruik je plantaardige olie.
Het aftellen begint op het moment dat het programma de werktemperatuur heeft bereikt.
Als je multicooker over een snelkook functie beschikt moet je het stoomventiel na elk gebruik reinigen.
Alle multicookers zijn hedendaags heel veilig in gebruik. Uiteraard werk altijd voorzichtig zet je gerecht bv. niet op de snelkook functie terwijl je de hele dag weg bent, dit is vragen om problemen. Als je de slowcook functie gebruikt kan je in principe het huis verlaten, het is volkomen veilig. Open nooit het deksel direct na het koken onder druk (snelkook functie). Gebruik altijd de quick release of natural release functie om de druk te laten afnemen.(Lees de handleiding van het apparaat dit kan verschillen van model tot model) Lees meer hierover op ons onze pagina: het gebruik van een snelkoker. Verder zet je de multicooker altijd op een vlakke en stevige ondergrond. Zorg ook dat er voldoende ruimte voor en achter het apparaat is. Zet de multicooker nooit geactiveerd in een kast of onder een kastje, de stoom moet weg kunnen als je onder druk gaat koken.
Groente, vlees, vis, bonen, pasta en andere gerechten die relatief snel bereid worden zijn meer geschikt om op hoge druk te koken in de multicooker. Stoofpotjes en andere gerechten die langzaam moeten garen kook je op de slowcooking functie. Als je echt een apparaat wilt hiervoor ga dan naar onze Crockpot koopgids.
Als je onder druk kookt moet er minstens 250 ml vocht in de pot zitten anders kan er niet voldoende druk opgebouwd worden. Zorg ook altijd dat je niet te veel vloeistof bij je gerecht doet anders kan het vocht niet voldoende ontsnappen en komt je gerecht er nat uit.
Neen dit mag absoluut niet! Als je het toch doet kan de coating aan de binnenkant van de binnenpan beschadigd geraken en zo werkt het apparaat niet meer optimaal, ook kunnen je gerechten sneller aanbraden. Dus nogmaals krab nooit met bestek of ijzeren spatels de binnenkant van de binnenpan! Deze regel geldt ook voor harde sponzen, gebruik altijd de zachte kant van een spons als je het apparaat proper maakt.
Neen doe dit zeker niet, door de lage temperaturen gaat er veel warmte verloren
Neen gebruik de sauté functie enkel om vlees en groenten korte tijd te verhitten. Zorg ook dat je veelvuldig de ingrediënten met een spatel omgooit om aanbranden te voorkomen!
Neen dat mag niet! Vul de pot nooit verder dan de MAX-aanduiding.