Skip to main content

Coq au vin Slowcooker

Coq au vin Slowcooker

Kip met rode wijn (Bourgogne) in de Crockpot

In deze Franse stoofpot gaan we haan of kip in wijn maken letterlijk vertaald: “Coq au vin”. Dit gerecht is zeer eenvoudig te maken met een slowcooker. Meer zelfs een slowcooker is de beste manier om de kip ongeëvenaard mals te laten worden. Als de kooktijd om is zal de kip volledig van het botje vallen. Ik was echt onder de indruk dat kip zo lekker kon proeven. Bekijk ons recept pulled chicken en Het Frans recept Boeuf Bourguignon dat ook zoals de Coq au vin in wijn wordt gaar gestoofd voor heerlijke aroma’s.


TIP: Dit recept past perfect samen met aardappeltjes of aardappelpuree.

Typische ingrediënten van Coq au vin zijn knoflook, ui, winterpeen, spekblokjes en champignons. We doen er een beetje extra kippenbouillon bij omdat we we maar 150 ml rode wijn gebruiken. Op het einde van de kooktijd voegen we de rijst en champignons toe. De rijst zal al het sap absorberen dus je zal geen natte brei hebben zodra de rijst gaar is.

Coq au vin is eigenlijk zo lekker en ik moet dit meer gaan toepassen. Net zoals stoofvlees met bier zorgen de aroma’s van wijn dat de kip een lekkere fruitige smaak krijgt. Overdrijf wel niet te veel met de wijn, door de lage temperaturen vervliegt de alcohol minder snel dan bij traditioneel koken.

Dit recept is gemaakt met de Crockpot CR026X onze favoriet. Je kan het ook maken in de CR605. Als je een kleiner model gebruik verminder dan de ingrediënten, vul de binnenpot nooit meer dan ¾ om overlopen te voorkomen. Bekijk het onderstaand filmpje om duidelijk te zien hoe je Coq au vin in de slowcooker maakt:

Ingrediënten:

 • 1 kilo kippendijen
 • 1 pakje spekblokjes
 • 150 ml rode wijn (Bourgogne)
 • 1 grote ui
 • 250 gram champignons
 • 1 winterpeen
 • 200 ml blokje kippenbouillon
 • 4 teentjes knoflook
 • 5 jeneverbessen
 • 70 gram tomaten puree
 • 2 takjes verse tijm
 • 2 laurierblaadjes
 • Peper en zoutVoorbereiding: 15 minuten

 1. De bereiding is echt eenvoudig, braad de kippendijen eerst 5-6 minuten rondom bruin in een koekenpan. Daarna mag de kip in de slowcooker.
 2. Bak nu de spekblokjes samen met de ui even in de pan zodra deze bruin gebakken zijn mogen ze ook in de Crockpot.
 3. Maak nu 200 ml kippenbouillon in de pan en als deze klaar is giet je de inhoud van de pan bovenop de kippendijen in de slowcooker.
 4. Nu mogen alle ingrediënten buiten de champignons mee in de slowcooker.

Bereiding: 4-5 uur op HIGH

 1. Zet de slowcooker 4 -5 uur op HIGH.
 2. Het laatste half uur van de kooktijd voeg je de champignons erbij en als je dit wilt kan je er ook 2 zakjes rijst bij doen dit is optioneel. De rijst zal al het vocht absorberen en letterlijk gaar gemarineerd zijn na de kooktijd.
 3. Serveer warm, de kip zal letterlijk van het botje vallen, ongeëvenaard mals!
TIP: We zetten de slowcooker op HIGH zodat de alcohol sneller vervliegt en deze niet te overheersend wordt in het recept.
Onze suggestie Slowcooker kookboek
 
Prijs
Crock Pot CR060
Onze keuze Crock Pot CR026X
Crock Pot CR605Extra Tips

 1. Doe het deksel nooit van de pot de eerste 2 uur van de bereiding anders gaat er te veel warmte verloren en kan het zijn dat de kip niet volledig gaar is na de kooktijd.
 2. Gebruik een keukenhanddoek als je de pot wilt verplaatsen na de bereiding, deze wordt heet. Let op ook de buitenkant van een Crockpot worden heet dus niet alleen de binnenpot!
 3. Gebruik nooit metalen voorwerpen in je pot, anders beschadig je de antiaanbaklaag met alle gevolgen vandien.
 4. Als je nog geen Crockpot hebt ga dan nu naar onze koopgids, hier bespreken we letterlijk alles over slowcookers.

Inspiratie: https://marielleindekeuken.nl/2019/11/25/coq-au-vinGeen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *