Skip to main content

Hele Kip uit de Slowcooker

hele-kip-slowcooker

Kip bereiden in slowcooker

Hele kip kan je op verschillende manieren bereiden, de meest bekende methodes om kip te bakken zijn kip in de oven, kip koken in een kookpot (met water) en kip in de airfryer. Die laatst genoemde wordt meestal in stukjes gesneden of beperkt tot kippenpoten, kippendijen of kippenvleugels.


Natuurlijk ben je op deze pagina uitgekomen om kip te maken in de slowcooker! Het voordeel aan deze kookmethode vergeleken met de andere is dat de kip veel malser en beter van smaak is. Het bindweefsel wordt namelijk verzacht. Dit is typisch als je met een slowcooker kip gaat maken. Doordat de kip voor een lange tijd meestal 9 uur op LOW wordt gekookt gaat het vlees zo zacht worden dat het bijna van het botje valt na de bereiding. Ook de smaken komen veel sterker uit als je gaat sudderen op een laag vuurtje voor lange tijd.In onderstaande video maken we het echter op 5 uur HIGH. De resulaten zijn perfect!

Het is eigenlijk een beetje vergelijkbaar met sous-vide, hier gaan ze het gerecht voor lange tijd in een waterbad op lage temperaturen koken in een vacuumzak. Op deze manier is het zelfs nog zachter als koken in een slowcooker.

Op deze pagina gaan we verder met kip maken in een slowcooker. Het voordeel hieraan is dat je de kip in de slowcooker of Crockpot steekt en je daarna andere dingen kunt gaan doen. Je kan even gaan winkelen of de grote poetst doen terwijl het kippetje gaar wordt.


De bereiding is heel simpel je giet 2 el olijfolie in de slowcooker, pakt je favoriete groenten zoals ui, wortel, aardappelen en knoflook en die leg je onderaan in de slowcooker. Bovenop leg je de volledige kip, die gemarineerd is met kippenkruiden mix in een tas en daarbij doe je dan een beetje olijf olie. Je smeert de volledige kip in met een bakborsteltje of marinadeborstel (dit is hetzelfde).

Nu zet je de slowcooker op stand HIGH en kook je het 5 voor het beste resultaat. Als je het nog zachter wil kan je het op 9 uur op LOW zetten maar naar onze mening is de HIGH stand ideaal! De temperaturen van een slowcooker bepalen de kooktijd.

De kip gaan niet zo krokant zijn als bakken in een oven dus als jij de kip een beetje krokant wilt kan je ervoor kiezen om de kip 8 minuten in de oven te grillen op 200 °C.

Ingrediënten: 1 – 4 personen

 • 1 volledige kip
 • 2 grote ui
 • 2 wortelen
 • 5 aardappelen
 • 6 knoflook teentjes
 • 350 ml kippenbouillon
 • Extra kruiden naar smaak
 • Groente naar keuze
 • Kippenkruiden mix
 • Olijfolie
 • Peper en zoutBereiding: Stand HIGH 5 uur

 1. Laat de kip eerst op kamertemperatuur komen.
 2. Schil en snijd de aardappelen, wortel en uien.
 3. De kip breng je op smaak met olijfolie, peper, zout en kippenkruidenmix. Gebruik een bakborstel hiervoor.
 4. Als eerste doen we altijd de uien erin.
 5. Leg de hele kip bovenop de uien.
 6. Daarbovenop de wortelen en aardappelen.
 7. Giet de 350 ml kippenbouillon bovenop de kip.
 8. Zet de slowcooker 5 uur op HIGH of 9 uur op LOW. Wij maken de hele kip op HIGH de resultaten zijn geweldig!
 9. Op het einde van de kooktijd dus na 5 uur HIGH zet je de pot 15 minuten in de oven op 200 °C. Dit doen we zodat het vel van de kip krokanter wordt en maakt de kip echt om van te smullen.
 10. Let wel op de pot is niet bij alle slowcookers geschikt voor in de oven, controleer goed de product omschrijving van je slowcooker. De meeste slowcookers met een aardewerk pot zijn geschikt hiervoor. Gebruik altijd ovenwanten of een keukenhanddoek om de pot te verplaatsen tijdens of juist na het koken.
 11. Haal nooit het deksel van de pot de eerste 2 uur van het gerecht anders gaat er te veel warmte verloren!
 12. Je kan het een week bewaren in de koelkast. Opwarmen in de magnetron of pan is geen probleem.
 13. Hopelijk kan jij met dit handige recept genieten van de lekkerste kip in de slowcooker! Laat zeker weten hoe het je bevallen is. Misschien zit je met een paar vragen? Wij horen graag van u.

TIP: De Kip moet ongeveer 20 minuten rusten voordat je gaat snijden. Als u te vroeg snijdt, lopen de sappen weg in plaats van in het vlees te blijven.

Ga naar de beste slowcooker pagina voor de beste keuze.

Onze suggestie Slowcooker kookboek
 
Prijs
Crock Pot CR061
Onze keuze Crock Pot CR026X
Crock Pot CR605hele-kip-crockpot

Hele kip uit de slowcooker is zo zacht je kan het uit elkaar trekken met een vork.

 

Product Expert bij

Productarchives.net is het team achter slowcookertest.nl, en ons doel is om hoogwaardige koopgidsen te creëren met betrouwbare, authentieke beoordelingen, zodat consumenten weloverwogen aankoopbeslissingen kunnen nemen.Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *