Skip to main content

Slowcooker Jambalaya

Jambalaya slowcooker

Jambalaya rijstschotel met kip en scampi’s in de slowcooker

Jambalaya is een rijstschotel die veel vergelijkingen heeft met paella en pilav en vindt zijn oorsprong in Louisiana (Verenigde Staten) toen Spanje het gebied Louisiana Purchase beheerste. Het gerecht is een afleiding van het Spaanse rijstgerecht paella en heeft Franse, Afrikaanse en Spaanse beïnvloedingen meestal is het een mix van vlees en groenten.

Er bestaan zeer veel varianten van jambalaya zo kan de kip, ham maar ook schildpad en alligator bevatten. Schaaldieren komen ook aan bod in veel varianten. Meestal zit er een soort tabascosaus bij deze bereiding. De locatie speelt ook een rol in de varianten. Je kan zeggen dat bijna elke chef-kok zijn eigen variant heeft. In het recept op deze pagina gaan we slowcookerJambalaya maken met worsten, kippendijen, rauwe garnalen of scampi’s en een sterke kippenbouillon. Dit recept bevat veel proteïnen en zit vol smaak.



TIP: Als je geen fan van schaaldieren bent kan je de garnalen of scampi’s vervangen door extra kip. jambalaya is volledig aanpasbaar. Je kan groenten en vlees vervangen door je favoriete en zo je eigen jambalaya variant creëren.

Crock Pot recept

Dit gerecht zit vol kruiden, bouillon, knoflook en zelf tomatenpuree en rookworst voor een extra sterke smaak. Wat het recept echt speciaal maak is dat er varkensvlees, kip en garnalen of scampi’s in zitten. Het is een caloriebom vol met proteïne. Zoals boven aangeven is dit recept eigenlijk een soort paella. Om alles goed gaar te koken zetten we de slowcooker 8 uur op stand LOW. Als je geen tijd hebt en het liever sneller wilt kan je de slowcooker op 4 uur HIGH zetten de resultaten zijn ongeveer hetzelfde. Dit recept is voor 4 personen en past perfect in de Crockpot CR605(5,7L) en Crockpot CR026X (5L). Als je een kleiner model hebt pas je de ingrediënten aan zorg gewoon dat de slowcooker nooit meer dan ¾ gevuld is om overlopen te voorkomen. In het onderstaand filmpje kan je duidelijk het recept jambalaya in de Crockpot zien.

Ingrediënten:

  • 6 kippendijen (liefst zonder bot)
  • 1 rookworst (ook op het einde van de kooktijd bijvoegen)
  • 400-500 gram grote gepelde rauwe garnalen of scampi’s
  • 1 grote uit
  • 1 paprika
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 300 ml kippenbouillon (2 blokjes)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1el cayennepeper
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 el oregano
  • 1 tl tijm
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 el Italiaanse kruidenmix
  • 2 laurierblaadjes
  • Peper en zout naar smaak
  • 2 zakjes witte rijst (voeg op einde van bereiding toe)



Voorbereiding: 20 minuten

  1. Snij eerst alle groenten in kleine stukjes.
  2. Laat de kippendijen eerst op kamertemperatuur komen en kruid ze in met peper en zout.
  3. Je kan ervoor kiezen om de kippendijen eerst 4-5 min rondom bruin te braden in een pan maar dit is optioneel.
  4. Maak de 300 ml kippenbouillon (2 blokjes) met een waterkoker of gebruik de hete pan waarin je de kippendijen hebt gebraad.
  5. Verwarm de slowcooker voor op HIGH.

Bereiding: 8 uur op LOW

  1. Leg eerst de uien in de slowcooker.
  2. Daarbovenop de kippendijen.
  3. Doe nu alle groenten en kruiden in de slowcooker.
  4. De kippenbouillon erboven op.
  5. Zet de slowcooker op LOW en timer op 8 uur.
  6. De laatste 45 minuten van de kooktijd voegen we de rijst, schoongemaakte gepelde garnalen of scampi’s en Poolse worst toen, de rijst zal al het vocht absorberen en dus gemarineerd worden met alle kruiden en sap. Voeg de rijst niet eerder toe anders zal je gerecht droogkoken.
  7. De Poolse worst ook op het laatste omdat deze zeer snel gaar is.
  8. Tijd om te serveren, de kip zal letterlijk uit elkaar vallen!
TIP: Je kan alle rijstsoorten gebruiken in dit recept. Denk er wel aan dat bijvoorbeeld zilvervliesrijst langer nodig heeft om gaar te koken.

Jambalaya in de Crockpot


Extra Tips

  1. Gebruik altijd kippendijen of bouten. Kippenborst zal snel uitdrogen dus dit gebruiken we niet in de slowcooker.
  2. Als je wil kan je de jambalaya 4 uur op HIGH koken i.p.v. 8 uur LOW. De resultaten zijn ongeveer hetzelfde maar we geven de voorkeur aan 8 uur LOW voor nog een sterkere smaak en malser vlees.
  3. Gebruik nooit ijzeren bestek of spatels in de binnenpot om beschadiging van de antiaanbaklaag te voorkomen.
  4. De rijst voeg je op het einde toe anders wordt ge gerecht veel te droog, rijst absorbeert al het vocht.
  5. Als je nog geen slowcooker hebt en niet weet welk model je moet kiezen ga dan naar onze Crockpot koopgids.
Onze suggestie Slowcooker kookboek
 
Prijs
Bestron ASC350
Russell Hobbs 25630-56
Multifunctioneel Crock Pot CR024



Bron: https://coopcancook.com/crock-pot-jambalaya-recipe/



Reacties

peter van Doorn november 9, 2022 bij 10:38 am

waar blijven de garnalen in het verhaal?

Beantwoorden

Slowcooker Test november 9, 2022 bij 12:17 pm

De gepelde garnalen mag je samen met de worst en rijst de laatste 45-40 minuten van het recept toevoegen, zet de slowcooker dan wel op HIGH.

Beantwoorden

Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *