Skip to main content

Slowcooker Jambalaya

jambalaya-uit-de-slowcooker

Jambalaya rijstschotel met kip en scampi’s in de slowcooker

Jambalaya is een rijstschotel die veel vergelijkingen heeft met paella en pilav en vindt zijn oorsprong in Louisiana (Verenigde Staten) toen Spanje het gebied Louisiana Purchase beheerste. Het gerecht is een afleiding van het Spaanse rijstgerecht paella en heeft Franse, Afrikaanse en Spaanse beïnvloedingen meestal is het een mix van vlees en groenten.

Er bestaan zeer veel varianten van jambalaya zo kan de kip, ham maar ook schildpad en alligator bevatten. Schaaldieren komen ook aan bod in veel varianten. Meestal zit er een soort tabascosaus bij deze bereiding. De locatie speelt ook een rol in de varianten. Je kan zeggen dat bijna elke chef-kok zijn eigen variant heeft. In het recept op deze pagina gaan we slowcookerJambalaya maken met worsten, kippendijen, rauwe garnalen of scampi’s en een sterke kippenbouillon. Dit recept bevat veel proteïnen en zit vol smaak. In het onderstaand filmpje kan je duidelijk zien hoe we jambalaya maken in de slowcooker.



TIP: Als je geen fan van schaaldieren bent kan je de garnalen of scampi’s vervangen door extra kip. jambalaya is volledig aanpasbaar. Je kan groenten en vlees vervangen door je favoriete en zo je eigen jambalaya variant creëren.

Crock Pot recept

Dit gerecht zit vol kruiden, bouillon, knoflook en zelf tomatenpuree en rookworst voor een extra sterke smaak. Wat het recept echt speciaal maak is dat er varkensvlees, kip en garnalen of scampi’s in zitten. Het is een caloriebom vol met proteïne. Zoals boven aangeven is dit recept eigenlijk een soort paella. Om alles goed gaar te koken zetten we de slowcooker 5 uur op stand LOW. Als je wil kan je het ook 8 uur op LOW zetten.  De resultaten zijn ongeveer hetzelfde. Dit recept is voor 4 personen en past perfect in de Crockpot CR605(5,7L) en Crockpot CR026X (5L). Als je een kleiner model hebt pas je de ingrediënten aan zorg gewoon dat de slowcooker nooit meer dan ¾ gevuld is om overlopen te voorkomen. .

Ingrediënten:

  • 3 kippendijen
  • 400 gr grote garnalen of scampi’s
  • 1 rookworst (optioneel)
  • 1 grote ui
  • 1 gele paprika
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 blikje gepelde tomaten
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 300 ml kippenbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 tijmtakjes
  • 1 el oregano
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • Peper en zout naar smaak
  • 2 zakjes witte rijst (laatste 40 minuten)



Bereiding: 5 uur op HIGH

  1. Laat de kippendijen eerst op kamertemperatuur komen. Zet het nooit rechtstreeks van de koelkast in de slowcooker anders duurt het opwarmen langer.
  2. Snijd de ui, paprika en selder in blokjes van een halve centimeter.
  3. Doe de altijd ui eerst in de slowcooker.
  4. Daarbovenop de paprika en selder.
  5. Verdeel de 3 kippendijen bovenop de groente.
  6. 2 laurierblaadjes en 2 tijmtakjes erbij.
  7. Giet de 300 ml kippenbouillon erbovenop.
  8. Blik gepelde tomaten erbij.
  9. Blikje tomatenpuree mag er ook bij.
  10. Kruid het met peper, zout, oregano en de Italiaanse kruiden.
  11. Roer alles nog eens goed door elkaar.
  12. Zet de slowcooker 5 uur op HIGH.
  13. Haal het deksel nooit af de eerste 2 uur van de kooktijd anders gaat er te veel warmte verloren.
  14. Na 4 uur gooi je de scampi’s of garnalen erbij. Roer ze goed door elkaar.
  15. Voeg de laatste 40 minuten 2 zakjes rijst erbij. Doe ze los in de slowcooker dus niet in het zakje.
  16. Roer de rijst goed door de jambalaya. De rijst zal al het vocht absorberen en een heerlijke aroma krijgen.
  17. Het resultaat een heerlijke jambalaya vol smaak en om van te smullen!
  18. Je kan Poolse worst ook toevoegen aan de jambalaya, voeg het samen met de rijst toe.
TIP: Je kan alle rijstsoorten gebruiken in dit recept. Denk er wel aan dat bijvoorbeeld zilvervliesrijst langer nodig heeft om gaar te koken.
jambalaya-crockpot

De garnalen voeg je het laatste uur toe aan het gerecht.



Extra Tips

  1. Gebruik altijd kippendijen of bouten. Kippenborst zal snel uitdrogen dus dit gebruiken we niet in de slowcooker.
  2. Als je wil kan je de jambalaya 8 uur LOW koken. De resultaten zijn ongeveer hetzelfde maar we geven de voorkeur aan 5 uur HIGH.
  3. Gebruik nooit ijzeren bestek of spatels in de binnenpot om beschadiging van de antiaanbaklaag te voorkomen.
  4. De rijst, garnalen of Poolse worst voeg je op het einde toe anders wordt ge gerecht veel te droog, rijst absorbeert al het vocht.
  5. Als je nog geen slowcooker hebt en niet weet welk model je moet kiezen ga dan naar onze Crockpot koopgids.
  6. Wil je iemand verassen ga dan voor dit toprecept! Dit is één van de lekkerste slowcooker recepten die er is die je gewoon moet proberen! 
  7. Je kan het een week bewaren in de koelkast. Opwarmen in de magnetron of pan is geen probleem.

Onze suggestie Slowcooker kookboek
 
Prijs
Bestron ASC350
Russell Hobbs 25630-56
Multifunctioneel Crock Pot CR024



Bron: https://coopcancook.com/crock-pot-jambalaya-recipe/

Product Expert bij

Productarchives.net is het team achter slowcookertest.nl, en ons doel is om hoogwaardige koopgidsen te creëren met betrouwbare, authentieke beoordelingen, zodat consumenten weloverwogen aankoopbeslissingen kunnen nemen.



Reacties

peter van Doorn november 9, 2022 bij 10:38 am

waar blijven de garnalen in het verhaal?

Beantwoorden

Slowcooker Test november 9, 2022 bij 12:17 pm

De gepelde garnalen mag je samen met de worst en rijst de laatste 45-40 minuten van het recept toevoegen, zet de slowcooker dan wel op HIGH.

Beantwoorden

Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *