Skip to main content

Witte rijst Rijstkoker

witte rijst koken

Is witte rijst gezond?

Witte rijst is de meest gegeten rijstsoort in Nederland en ook de lekkerste. Jammer genoeg zijn er nadelen verbonden die waarvan je zeker op de hoogte moet zijn. Witte rijst is een gemalen rijst waarvan de kiemen, schil en zemelen zijn verwijderd. Dit verandert de smaak, textuur en het uiterlijk en helpt bederf te voorkomen dat wil dus zeggen dat witte rijst langer houdbaar blijft. Ook is het makkelijk te verteren en tevens een rijke bron van proteïne. Na het malen wordt de rijst gepolijst wat ervoor zorgt voor het glanzend witte uiterlijk. Witte rijst wordt na het koken groter in volume, dit komt doordat de rijstkorrel water absorbeert. Meestal verdubbeld witte rijst in volume dus 1 tas droge rijst worden 2 tassen gekookte rijst na het kookproces.


INFO: Zowel het maal als polijstproces verwijderd belangrijke voedingstoffen in de rijst. Er gaan dus veel vitamines verloren. Tegenwoordig wordt witte rijst verrijkt met vitamines maar dit is niet altijd het geval. Ons advies? Ga voor bruine rijst, zilvervlies rijst of wilde rijst deze zitten vol met vitamines en voedingsvezels.

witte rijst voedingswaarden

Hoelang is witte rijst houdbaar?

  • Witte rijst is 4 tot 5 jaar houdbaar als je het in de verpakking laat zitten in een droge koele omgeving.
  • Gekookte witte rijst is 2 dagen houdbaar in de koelkast.
  • Gekookte witte rijst is 3 maanden houdbaar in de diepvries.

Laat de witte rijst niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.

Hoe kook je witte rijst het best?

Er zijn verschillende manier om je witte rijst te koken zo kan je het in een kookpot op het vuur koken dit duurt ongeveer 15 – 30 minuten afhankelijk van je type vuur, elektrisch, inductie of gas.

Verder zijn er nog andere manieren denk aan een rijstkoker. Dit is een apparaat speciaal gemaakt met maar één doel en dat is: rijst perfect koken.

Witte rijst afspoelen voor het koken

In rijst zit veel zetmeel. Als je rijst niet voldoende afspoelt voor het koken gaat het nadat het gekookt is sneller kleven aan elkaar. Ook kunnen er stoffen zoals arseen op zitten dit is een schadelijke zware metaal die in de grond kan zitten. Arseen komt van nature voor in hoge concentraties in de bodem en grondwater van sommige streken. Vandaar dus dat je rijst best altijd goed afspoelt voor je het kookt.

TIP: Je blijft de rijst spoelen tot het spoelwater geen witte tint meer heeft. De witte tint van het water als je de rijst afspoelt is eigenlijk het zetmeel wat op de bovenkant van witte rijst zit.Hoe kook je witte rijst in een rijstkoker?

Witte rijst koken in een rijstkoker is echt eenvoudig. Je neemt het maatbekertje dat bij de rijstbeker meegeleverd zit meestal van 160 ml. Per maatbekertje rijst moet je het dubbel water toevoegen in de rijstkoker. Dit verschilt wel van rijstkoker tot rijstkoker lees dus altijd eerst de gebruikershandleiding voordat je aan de slag gaat met rijst koken. Zodra je de juiste verhouding erbij hebt gedaan druk je gewoon op de aan knop, de rijstkoker springt na het koken automatisch op de warmhoudstand.

Waarom witte rijst als het ongezonder is?

Witte rijst is het lekkerst qua smaak en blijft ook veel langer houdbaar. Witte rijst is niet persé ongezond, het is een belangrijke bron van proteïne, mangaan, pantotheenzuur en selenium. Het kan juist een probleem geven als je in een land woont waar ze uitsluitend witte rijst eten. Witte rijst vult goed dus daar is op zich niets mis mee het helpt mensen in hongernood. Toch als je enkel witte rijst eet kunnen er op lange termijn tekort aan vitamine B1 (thiamine) ontstaat die tot ziektes zoals Beriberi kunnen lijden wat het hart- en vaatstelsel aantast en neurologische bijwerkingen veroorzaken. Maar geen paniek, af en toe rijst eten kan zeker geen kwaad als je er voldoende groente, vlees, vis, kip het maakt niet uit zorgt gewoon dat je voldoende variatie in voedingsmiddelen hebt.

Onze winnaar Crock Pot CRR4726Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/White_rice

Bron: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/rijst.aspx

Product Expert bij

Productarchives.net is het team achter slowcookertest.nl, en ons doel is om hoogwaardige koopgidsen te creëren met betrouwbare, authentieke beoordelingen, zodat consumenten weloverwogen aankoopbeslissingen kunnen nemen.Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *