Skip to main content

Brood bakken in slow cooker

Brood bakken in slow cooker

Lees hier hoe je vers brood in de slowcooker bakt

Is het mogelijk om brood te bakken in de slow cooker? Dat is een vraag die we hier wel meer dan eens voorbij zien komen. Laten we je maar niet te lang aan het lijntje houden! Ja brood bakken in een slowcooker is perfect mogelijk! We gaan ook direct eerlijk zijn. Brood bakken in de oven geeft een beter resultaat. Maar niettemin blijft het perfect mogelijk om brood te bakken in je slow cooker of Crockpot.

Door de trage manier van slowcooking rijst het brood terwijl het bakt, dus je moet het niet op voorhand uren laten rijzen. Laat het gewoon een half uurtje op temperatuur komen in een kom voordat je het brood gaat bakken in je slowcooker. Verder duurt het ongeveer 1.5 tot 2 uur op HIGH voordat je brood voldoende gebakken is.


Natuurlijk gaan de resultaten anders zijn dan brood bakken in de oven. Bij die laatste ga je een krokante korst hebben, waarbij het bakken in een slowcooker minder sterk is waardoor het brood niet zo knapperig gaat zijn en minder korst aan de buitenlaag. Ons standpunt dat je brood beter bakt in de oven is gewoon een feit. Maar als je toch wilt experimenteren ga gerust je gang. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je helemaal geen oven hebt bij je thuis. In dit geval kan een slow cooker dus wel degelijk een oplossing zijn om je brood lekker vers te bakken.

Je zou eventueel ook een multicooker of broodbakmachine kunnen overwegen. Vooral die laatste is echt gespecialiseerd om het brood perfect en automatisch te bakken. Bekijk het onderstaand Engels filmpje waar je duidelijk kan zien hoe je brood bakt in de slow cooker. Je gebruik hiervoor bakpapier.

Ingrediënten:

 • 500 gram tarwebloem of bloem van je keuze.
 • 1,5 el zout
 • 1 zakje gist (7gram)
 • 350 ml warm water
 • Bakpapier
 • Een slow cooker of CrockpotBereiding: 1,5 – 2 uur op HIGH (gebruik bakpapier)

 1. Meng de bloem, de gist en het zout in een kom.
 2. Maak een kuiltje in het midden van het deeg.
 3. Giet 350 ml lauw – warm water in het kuiltje in het midden van de deeg mix.
 4. Meng nu alles met vingers tot het deeg een goede vastheid heeft. Je kan altijd extra water toevoegen als je vindt dat het deeg te vast is.
 5. Je kan het deeg een half uurtje laten rijzen in de kom, leg een keukenhanddoek bovenop de kom.
 6. Hierna kneed je het nog eens goed door elkaar en nu ga je dus je vorm maken.
 7. Leg het bakpapier in de slow cooker.
 8. Zet de slowcooker 1,5 – 2 uur op HIGH.
 9. Je slowcooker, gaat nu traag op temperatuur komen waardoor het brood rijst.
 10. Na dit proces begint de slowcooker het brood echt te “bakken”
 11. Houdt op het einde van de baktijd het glazen deksel in het oog, om zo zeker te zijn dat alles goed gaat.
 12. Je brood is nu klaar, let erop de Crockpot is heet, gebruik ovenwanten indien nodig.
 13. Door de trage manier van bakken kan het zijn dat je brood geen echte korst heeft aan de boven of onderkant. Als je toch graag een korst wilt kan je het brood alsnog in de oven 10 minuten bakken op de grillstand. Maar zoals aangegeven bovenaan, is het optimale resultaat gewoon met een oven of broodbakmachine.
OPGELET: We zien dat er veel filmpjes op het internet staan waar men metalen bakvormen gebruikt in de slowcooker….Steek aub geen metalen bakvorm in je slowcooker om het brood in te bakken. Je kan zo de duurzame binnenpot beschadigen en dit kan de bak / kook resultaten permanent nadelig beïnvloeden!
brood bakken CrockpotExtra tips brood bakken slowcooker

 1. Afhankelijk van de vorm en grootte van je slow cooker gaat het brood verschillen in vorm. Als je een grote slowcooker gebruikt zal het brood platter en langer zijn. Als je een kleine slow cooker hebt zal het brood naar boven rijzen en het dus ronder en ovaler zijn.
 2. Zoals je boven al kon lezen is bakken in de oven of met een broodbakmachine een betere manier om het brood te bakken.
 3. Na 1,5 op HIGH haal je het brood uit de slowcooker. Let op de binnenpot kan gevaarlijk heet worden. Gebruik ovenwanten.
 4. Omdat het traagkookproces van een slowcooker voor een mindere korst zorgt bij het brood kan je het nadien 10 minuten grillen in de oven om alsnog een krokant korst te verkrijgen aan de buitenkant.
 5. Je moet je brood niet laten rijzen als je het in de slowcooker bakt, door de trage manier van bakken rijst het brood terwijl het bakt, super handig.
 6. Als je nog meer informatie en handige tips wilt over slowcookers ga dan nu naar onze pagina beste slowcooker, hier bespreken we letterlijk alles over slowcookers!
 7. Gebruik altijd lauw of warm water. Vermijd ook het gebruik van koud deeg dat je eerst in de frigo hebt gezet. Je laat ingrediënten in dit geval het deeg een beetje op kamertemperatuur komen vooraleer je het in de slowcooker bakt. Door de trage kookmethode duurt het anders langer vooraleer de slowcooker de optimale temperatuur heeft bereikt.
Onze suggestie Slowcooker kookboek
 
Prijs
Bestron ASC350
Russell Hobbs 25630-56
Multifunctioneel Crock Pot CR024
Crock Pot CR027X
Crock Pot CR052Product Expert bij

Productarchives.net is het team achter slowcookertest.nl, en ons doel is om hoogwaardige koopgidsen te creëren met betrouwbare, authentieke beoordelingen, zodat consumenten weloverwogen aankoopbeslissingen kunnen nemen.Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *