Skip to main content

Babi Ketjap Slowcooker

Babi Ketjap Slowcooker

Babi Ketjap | Varkensvlees met zoete soja saus

Als je een terugkerende bezoeker bent op deze website dan weet je dat we heel veel slowcooker recepten hebben waar Ketjap in zit. Op deze pagina gaan we nog een stapje verder met het recept babi ketjap slowcooker en zoals je al kan raden zit er veel ketjap in deze heerlijke smeulende oosterse stoofpot. Als je liever niet door al onze recepten zoekt waar ketjap in zit zal ik ze even opnoemen: Kip Pilav Slowcooker, Roti uit de slowcooker en bij Tikka Masala Slowcooker kan je ook ketjap toevoegen. Maar waarom staat er specifiek ketjap in dit Indisch slowcooker recept? Omdat er niet 1 of 2 eetlepels ketjap manis bij wordt gevoegd maar een volledig kopje dus ongeveer 120 ml.

INFO: Ketjap manis letterlijk vertaald “Zoete soja saus” is een gezoete aromatische sojasaus, afkomstig uit Indonesië, die door de royale toevoeging van palmsuiker een donkerdere kleur, een stroperige consistentie en een melasse- achtige smaak heeft

Ketjap manis is een essentieel onderdeel van dit gerecht en perfect om te combineren met hamlappen. Optioneel kan je ook speklap zonder zwoerd gebruiken in dit recept maar de voorkeur ligt bij hamlappen. Verder zit er altijd gember in het recept, ui, en zeker knoflook en ja zelfs een scheut azijn mag niet ontbreken. Het vlees zal bij deze stoofpot Babi ketjap letterlijk in de slowcooker worden gemarineerd in al de kruiden en saus. Dit recept is voor 4 personen en ideaal voor te maken in de Crockpot CR605 (5,7L) Als je een kleiner model hebt halveer je het recept gewoon. In het onderstaand filmpje het recept Babi ketjap maar in een wok. Helaas ontbreekt er een slowcooker filmpje van dit recept, maar houd onze website zeker in het oog want er staan tientallen recept filmpjes gepland voor komend jaar.

Ingrediënten:

  • 800 gr hamlappen of buikspek (zonder zwoerd)
  • 2 uien
  • 2 zakjes rijst naar keuze
  • 2-4 el zonnebloem olie (best enkel zonnebloem olie gebruiken!)
  • 5 teentjes knoflook
  • 100 ml runderbouillon (1 blokje)
  • 120 ml ketjap manis (of 8 grote eetlepels)
  • 1 el azijn
  • 1 tl zwarte gemalen peper
  • Halve citroen (geperst sap)
  • 2 el bruine bastaard suiker
  • 1 tl gemberpoeder
  • 4 el gemberwortel in fijne stukjes
  • 1 el sojasaus
  • 2 el gemberstroop
  • 2 tl sambal
  • Snufje zout naar smaak

Voorbereiding: 15 min

  1. Zoals altijd bij gerechten in de slowcooker haal je het vlees van tevoren uit de koelkast en laat je het op kamertemperatuur komen. Een slowcooker warmt traag op als je deze stap overslaat gaat je gerecht nog langer nodig hebben om gaar te koken.
  2. Snij de 2 uien in fijne stukjes, hak daarna de knoflook zo klein mogelijke stukjes. Dit mag je ook doen voor het gemberblokje.
  3. Als je de groenten hebt gesneden peper je de hamlappen goed in rondom en snijd je ze in blokjes van 2-3 cm.
  4. Verhit een koeken pan met de zonnebloemolie en braad de varkensblokjes 3-4 minuten rondom bruin.

Bereiding: 8 uur op LOW

  1. Leg de varkensblokjes nu in de slowcooker en zet de slowcooker alvast aan op de stand HIGH om de binnenpot voor te verwarmen.
  2. Frituur nu de ui en daarna de knoflook een paar minuten in de koekenpan tot ze licht bruin zijn. Doe nu gebakken ui en knoflook in de slowcooker bovenop de varkenslapblokjes.
  3. 100 ml water in de koekenpan en hierbij 1 blokje runderbouillon. Schep daarna de runderbouillon mee in de slowcooker.
  4. Nu mogen alle ingrediënten mee in de slowcooker buiten de rijst. De rijst voeg je het laatste half uur van de kooktijd toe anders absorbeert hij al het vocht en komt je gerecht droog te staan.
  5. Zet nu de slowcooker op stand LOW en de timer mag op 8 uur.
  6. Het laatste half uur de 2 zakjes rijst erbij, snij het zakje open met een mes en laat de rijst in de slowcooker vallen. Roer nu alles nog eens goed door. En laat nog 30 minuten verder koken tot de tijd is verstreken. Je rijst zal perfect gaar zijn en er zal ook minder vloeistof overblijven door deze methode.
  7. Als de kooktijd verstreken is mag je serveren. Klaar om achterover te vallen van dit spicy Indische recept?
TIP: Als je wilt mag ge nog extra groenten toevoegen naar keuze, in het geval van stoofpotten kan je alle richtingen uit gaan. Rode pepers of tomaten zijn bv ideaal om bij te voegen aan dit recept.

Extra Tips

  1. Als je weinig tijd hebt mag je de temperatuur op stand HIGH zetten en de timer op 4 uur. De smaak is iets minder sterk en het vlees minder zacht maar toch veel beter dan traditioneel koken in een pan of wok.
  2. Bekijk onze pagina beste slowcooker voor de laatste modellen en beste suggesties.
  3. Denk eraan een Crockpot wordt zowel aan de binnenpot als de buitenkant heet tijdens en na de bereiding dus gebruik keukenhanddoeken of ovenwanten.
  4. Nog een gouden tip is om nooit ijzeren bestek of spatels te gebruiken in de binnenpot. Als je dit wel doet beschadig je de antiaanbaklaag. Deze antiaanbaklaag voorkomt aankoeken van eten.
  5. Een slowcooker is vrijwel geruisloos. Het is ook veilig in gebruik. Vul de slowcooker wel nooit meer dan ¾ voor de beste resultaten.
Onze suggestie Slowcooker kookboek
 
Prijs
Bestron ASC350
Russell Hobbs 25630-56
Multifunctioneel Crock Pot CR024
Crock Pot CR027X
Crock Pot CR052


Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *